Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Itävallassa vaaditaan ammattiarmeijaa

Ruotsin poistettua asevelvollisuuden myös Itävallassa vaaditaan entistä enemmän varusmiespalveluksen lakkauttamista. Sotilasasiantuntija Gerald Karner sanoo Itävallan yleisradion haastattelussa, ettei asevelvollisuuden ylläpitämisellä ole nyky-Euroopassa enää perusteita.

Avaa Yle-sovelluksessa

Karnerin mielestä ammattiarmeija olisi helpommin käytettävissä kansainvälisiin tehtäviin, joihin Itävallan armeija on viime aikoina lähes kokonaan keskittynyt. Neuvostoliiton uhan hävittyä ei varusmiespalveluksen tuottamalle laajalle reserville enää ole käyttöä.

Karner arvioi, että ammattiarmeija olisi pitkällä aikavälillä myös asevelvollisuusarmeijaa halvempi. Alkuvaiheessa se olisi kuitenkin varusmiesarmeijaa kalliimpi tarvittavien rakennemuutosten takia.

Itävallan armeija perustettiin uudelleen vuonna 1955 maan puolueettomuuden turvaksi. Asevelvollisuus sisältyy maan perustuslakiin ja sen poistaminen vaatisi kahden kolmasosan enemmistön parlamentissa.

Lain muuttamisen ei uskota etenevän nopeasti, sillä valtapuolueet konservatiivit ja sosiaalidemokraatit eivät ole hankkeesta innostuneita. Ammattiarmeijaan siirtymistä ovat tähän asti vaatineet vain vihreät ja äärioikeistolainen BZÖ.

Suosittelemme