Hyppää sisältöön

Operaattorit halutaan vahtaamaan nettipiraatteja

Suomeen valmistellaan lakimuutosta, joka velvoittaisi teleoperaattorit vahtimaan asiakkaidensa mahdollisia laittomuuksia internetissä.

Kuva: Yle

Laki velvoittaisi operaattorit ilmoittamaan asiakkaille, jos nämä lataavat verkosta laitonta sisältöä. Vastaavat lait on jo säädetty muutamissa maissa, kuten Britanniassa ja Ranskassa.

Vuosittain arviolta 200 000 suomalaista lataa verkosta laittomasti elokuvia ja musiikkia, mutta viranomaisten kynnys puuttua asiaan on ollut korkea.

Rangaistukset puuttuvat

Kaavaillun lain ongelmana pidetään sitä, että siihen ei sisälly mekanismia, jonka avulla voisi selvittää, onko varoitus nettilataajalle ensimmäinen vai viideskymmenes. Myös rangaistuksen tuoma peloite puuttuu.

- Se ongelma on siinä, että tässä mallissa ei ole mitään seuraamuksia. Voi olla että kotitalouteen tulee kymmenen kirjettä luvattomasta nettijakamisesta ja siinä kaikki. Tällainen malli olisi meidän mielestämme tehoton, sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

- En usko että se vaikuttaa mitään. Lähetellään kirjeitä, joista ei seuraa mitään, niitä saa ropista postiluukusta niin paljon kuin huvittaa, ja mitään se ei aiheuta, komppaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Piraattipuolue haluaisi ratkaista asian niin, että yksityinen kopiointi laillistettaisiin kokonaan. Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan vaativat sellaista mallia, jossa muusikot, näyttelijät ja muut luovan alan ammattilaiset saisivat nykyistä varmemmin korvauksen työstään. Tarvittaessa lain rikkojalta katkaistaisiin nettiyhteys ja laittomasti saatu hyöty perittäisiin takaisin.

Riski on olematon

Tällä hetkellä jopa sadattuhannet suomalaiset rikkovat lakia lataamalla korvauksetta internetistä musiikkia ja elokuvia, mutta korvausvaatimuksia esitetään vain satakunta vuodessa. Tuotteiden saaminen ilmaiseksi on helppoa ja kiinnijäämisen riski olematon.

- Tällä hetkellä laiton ilmainen nettilataaminen on niin houkuttelevaa, että näillä laillisilla kauppapaikoilla ei toimintaedellytykset ole kunnossa, Kotilainen sanoo.

Kyse ei ole nappikaupasta, sillä teleoperaattorit Elisa ja Sonera arvioivat, että noin kolmasosa Suomen koko verkkoliikenteestä on laitonta elokuvien latausta. Kun tähän lisätään musiikkilataukset, arvio laittoman liikenteen osuudesta nousee yli viidenkymmenen prosentin.

Kotilaisen mukaan lakia tulee tiukentaa, koska tappiot suomalaisille tekijöille ovat vuositasolla yli 300 miljoonaa euroa. Palmulehdon mukaan lakia tulee lieventää, koska lataaminen on niin yleistä, että nykylainkin mukaan suurin osa nuorisosta voitaisiin tuomita tekijänoikeusrikoksista.

Opetusministeriössä valmisteltu lakimuutos on juuri ollut lausuntokierroksella, ja sen työstäminen jatkuu kesälomien jälkeen. Lain on tarkoitus tulla voimaan vielä tänä vuonna.

Suosittelemme sinulle