Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Poliisi haluaa suomalaisten sormenjäljet rikostutkintaansa

Poliisi haluaa käyttää rikostutkinnassa suomalaisilta passinhakijoilta kerättyjä sormenjälkiä. Vuoden aikana lähes puolen miljoonan suomalaiset sormenjäljet on talletettu rekisteriin. Poliisi uskoo selvittävänsä rikoksia tehokkaammin jos sormenjäljet olisivat sen käytössä.

Nainen painaa etusormensa lukulaitteeseen, josta hohtaa verenpunainen valo.
Lähes puoli miljoonaa suomalaista on antanut vuoden aikana sormenjälkensä passirekisteriin. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Passia hakevat suomalaiset ovat vuoden ajan joutuneet antamaan sormenjäljen samalla kun täyttävät passihakemuksen. Suurin osa painaa etusormensa sormenjälkilaitteeseen mielellään, mutta eivät kaikki.

- Jotkut epäilevät, että tämän takana on jokin salajuoni. Joku on esimerkiksi sanonut, että tämä on amerikkalaisten salajuoni. Passia hakeva asiakas uskoi, että me luovutamme nämä tiedot CIA:lle, joka käyttää niitä terrorismin vastaisessa sodassa, kertoo toimistosihteeri Inari Natri Helsingin poliisin Pohjoisesta lupayksiköstä.

Suomalaisten sormenjäljet eivät kuitenkaan päädy sen paremmin amerikkalaisten kuin suomalaistenkaan poliisien käyttöön. Mutta nyt Suomen poliisi haluaisi sormenjälkirekisterit käyttöönsä.

- Poliisin mielestä rekisteriä voitaisiin käyttää törkeimpien rikosten selvittelyyn ja silloin me puhumme lähinnä henkirikoksista ja vakavista huumausaine- ja seksuaalirikoksista, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Passirekisteriin pääsy vaatii lakimuutoksen

Nykyisen lain mukaan passinhakijoilta kerättyjä sormenjälkiä voidaan käyttää ainoastaan vainajan tunnistamisessa silloin kun muita keinoja ei ole. Tähän mennessä passinhakijoiden sormenjälkirekisteriin on talletettu lähes puolen miljoonan suomalaisen jäljet ja kymmenessä vuodessa rekisteristä löytyvät jokaisen passia hakeneen sormenjäljet.

- Jos poliisilla olisi käytössään kaikki passinhakijoiden sormenjäljet, poliisi voisi löytää hetkessä sormenjälkirekisteristä jäljet, jotka vastaavat rikospaikalta löytyneitä sormenjälkiä, sanoo Paatero.

Rekisterin avaaminen poliisille vaatisi lakimuutoksen. Tähän asti suomalaiset päättäjät eivät ole olleet valmiita siihen. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero toivoo, että seuraava eduskunta ottaisi lakimuutoksen passinhakijoiden sormenjälkirekisteristä käsittelyyn.

Sari Eskola kävi hakemassa viiden vuoden passia Helsingin Pohjoisesta lupayksiköstä. Eskola antoi elämänsä ensimmäiset sormenjälkensä mielellään.

- Ei tämä tuntunut mitenkään erityiseltä. En koe, että oikeuksiani loukattaisiin sormenjälkiä keräämällä, sanoi Sari Eskola.

Suosittelemme