Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Vapauspuolue: Perussuomalaisten maahanmuuttolinja liian löysä

Viralliseksi puolueeksi pyrkivä Vapauspuolue-yhdistys syyttää perussuomalaisia liian lepsusta suhtautumisesta maahanmuuttoon. Eduskuntavaaleihin tähtäävän Vapauspuolueen puheenjohtaja Kalevi Helo sanoo, että perussuomalaiset välttelevät esimerkiksi islaminuskon arvostelua. Perussuomalaisissa uuden tulokkaan puheisiin suhtaudutaan tyynesti.

Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisissa on seurattu hykerrellen muiden puolueiden maahanmuuttokantojen tiukentumista: oma agenda on lyönyt läpi. Perussuomalaiset esiintyy kuitenkin mielellään itse aitona ja alkuperäisenä maahanmuuttokriitikkona. Vanhojen puolueiden kiristyneitä asenteita on kuvattu perussuomalaisten joukoista hieman halveksien "uuskriittiseksi liikehdinnäksi".

Nyt puoluekentälle on ilmaantumassa poppoo, jonka mielestä perussuomalaiset itse ovat suoraa puhetta pelkääviä vässyköitä. Viime vuonna perustettu Vapauspuolue-yhdistys haluaisi esimerkiksi suojata suomalaisten asuinalueet maahanmuutolta ja kieltää moskeijoiden rakentamisen.

- Haluamme tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa kuin perussuomalaiset. Lisäksi olemme islam-kriittinen puolue, mitä perussuomalaiset ei ole. Timo Soini on välttänyt ottamasta kantaa koko teemaan. On syntymässä Soini-kupla: mistään ei saa mitään puhua ja silti pitäisi äänestää Soinia, sanoo Vapauspuolue-yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Helo.

Kilpailijat eivät huoleta

Vapauspuolue-yhdistys jätti puolueen rekisteröimishakemuksen oikeusministeriölle maanantaina. Uusi tunkeutuja reviirillä ei huoleta perussuomalaisia.

- Olen ollut yhdeksän vuotta mukana poliittisessa toiminnassa niin tiedän mitä poliittinen työ loppupeleissä on. Tässä ovat kokemattomat voimat vielä liikkeellä, kuittaa perussuomalaisten varapuheenjohtajistoon kuuluva Vesa-Matti Saarakkala.

Viralliseksi puolueeksi on nousemassa myös Muutos 2011 -liike, joka haluaa niin ikään muutoksia maahanmuuttopolitiikkaan. Muutos 2011:n johto kertoo saaneensa viestejä, joiden mukaan maahanmuuttokritiikki kannattaisi kanavoida perussuomalaisten kautta oman puoluehankkeen sijaan.

Samoilla apajilla hääräämisestä kertoo myös se, että Muutos 2011:n puheenjohtaja on entinen perussuomalainen Jiri Keronen. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Saarakkala ei suostu harmittelemaan loikkareita.

- Sinne on muutama mennyt ja voi olla parempi niin. Emme halua olla yhden asian liike. Jos on muissakin asioissa erimielisyyksiä, niin on parempi olla ulkopuolella kuin sotkea meidän asioita.

Suosittelemme sinulle