Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Kunnille puuhataan lisärahaa pakolaisten vastaanottamisesta

Eduskunnassa on halua lisätä kunnille pakolaisten vastaanotosta maksettavia korvauksia. Hallintovaliokunta esittää korvauksiin 7 miljoonaa euroa lisää kahden seuraavan vuoden aikana.

Kiintiöpakolaisia saapuu Vöyrin kuntaan syyskuussa 2010.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Kunnille pakolaisten vastaanotosta maksettavat korvaukset ovat jo pitkään laahanneet jäljessä kustannusten noususta. Tänä vuonna korvauksia korotettiin ensimmäistä kertaa vuoden 1993 jälkeen. Kymmenen prosentin korotusta ei kuitenkaan ole kunnissa pidetty riittävänä.

Hallituksen ensi vuoden talousarvioesityksessä kuntakorvauksiin on esitetty noin 100 miljoonaa euroa. Valiokunnan mielestä korvausta olisi korotettava jokaisesta yli 7-vuotiaasta 40:llä prosentilla. Korvauksia haluttaisiin myös maksaa kunnille nykyisen kolmen vuoden sijasta neljän vuoden ajan. Laskennallisten kuntakorvausten piiriin arvioidaan kuuluvan ensi vuonna vajaat 10 000 henkilöä

Vähäisten korvausten ja kuntien haluttomuuden vuoksi pakolaisten kotouttaminen ei ole edennyt. Jo nyt noin 900 oleskeluluvan saanutta on vailla kaikkia kotouttamispalveluja muutettuaan vastaanottokeskuksista kuntiin. Lisäksi vastaanottokeskuksissa on odottamassa yli 400 oleskeluluvan saanutta.

Suosittelemme sinulle