Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Oikeusministeri uskoo rangaistusten koventamisen hillitsevän viharikoksia

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) arvioi, että rangaistusten koventaminen vähentää viharikoksia. Eduskunnalle esitetään ennen joulua lainmuutosta, jonka mukaan entistä useampien rikosten tuomioita voitaisiin koventaa.

Tuija Brax
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Brax uskoo, että mahdollisuus tuomioiden koventamiseen on vahva viesti rikoksen tekijöille.

- Uskomme, että viharikosten paheksuttavuus lisääntyy. Rikosten tekijöitä ei pidetä kunniakkaina ihmisinä. Tätä kautta rikosten määrä laskee. Jos rikoksia kuitenkin tehdään, niin rangaistuksia tulee useammin ja ne ovat kovempia, hän sanoo.

Nykyään tuomiota voidaan koventaa, jos rikoksen motiivina on viha etnistä ryhmää kohtaan. Lainmuutoksen jälkeen esimerkiksi uskonnollisten ryhmien tai seksuaalivähemmistöjen vainoaminen toisi tavallista raskaamman rangaistuksen. Nykyään rasismi koventaa tuomioita vain harvoin. Brax uskoo, että uuden lain myötä syyttäjät puuttuvat viharikoksiin entistä tiukemmin.

- Nykyisissä tuomion koventamisperusteissa on tulkinnanvaraisuutta, joka oikeusvaltiossa tulkitaan usein syytetyn eduksi. Nyt tulee selvemmäksi, mitkä kaikki ovat koventamisperusteita.

Suosittelemme sinulle