Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Nunnaluostarin graffitit muistuttavat keskiajan työväestä

Keskiaikaisessa nunnaluostarissa Luoteis-Saksassa kummastuttaneiden seinäpiirrosten salaisuus on selvinnyt. Tutkijoiden mukaan ne ovat nuorten miesten tahaton viesti 500 vuoden takaa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Langerwehen lähellä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevan luostarikirkon ullakkoseiniin on hahmoteltu kivi- ja puuseppien työkaluja ja kömpelöitä geometrisiä kuvioita. Niiden merkitys on pitkään ollut arvoitus.

Nyt historioitsijat ovat sitä mieltä, että oppipojat raapustivat kuvat Pyhän Katariinan luostarikirkon remonttitöissä, joita tehtiin 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa.

Nuorukaiset eivät tarkoittaneet kuvia viestiksi jälkipolville, vaan he tekivät riipustuksensa seinään, joka jäi remontissa piiloon kirkkoväen katseilta.

Muisto arjesta

Pojat lienevät kokeilleet, olisiko heistä kirkkojen koristelijoiksi. Paikoin seinässä on selvästi ammattimiehen tekemiä täydellisiä ruusukekuvioita ja niiden vieressä kömpelöitä kopioita.

Työkalujen kuvia tutkijat pitävät kirjoitustaidottomien poikien ammattien mukaisina puumerkkeinä.

Syrjäisimmästä nurkasta tutkijat löysivät myös jotakin myöhempien aikojen töherrysten tapaista: pari yritystä kuvata miehen sukuelintä.

Kuville antaa poikkeuksellista arvoa se, että keskiajalta on säästynyt erittäin vähän vastaavia jälkiä työväestön arkipäivästä, tutkijat sanovat.

Suosittelemme