Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 12 vuotta vanha

Pankkien talletuspakoon järeämmät aseet

Pankkitalletuksien suoja laajenee. Vuoden vaihteesta lähtien pankkitalletukset turvataan 100 000 euroon saakka. Talletussuojan tarkoitus on estää talletuspakoa, mutta pankit pitävät suojan kasvattamista liian kalliina.

Pankkiholvin ovi
Kuva: AP Graphics Bank
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka Euroopassa on pankkikriisejä niin kytevässä kuin roihuavassakin vaiheessa, ei laajamittainen talletuspako ole lähtenyt käyntiin edes Irlannissa, jonka pankkikriisi huolestuttaa koko Eurooppaa.

Asiakkaiden tyyneyden takeena on talletussuoja. Jos pankki sattuisi menemään nurin, asiakas saisi säästönsä talletussuojarahastosta.

Suomessa talletukset turvataan nyt 50 000 euroon saakka. Vuoden vaihteessa EU-säännöt yhtenäistyvät ja talletukset turvataan aina 100 000 euroon asti.

- Etenkin näissä oloissa, joita nyt eletään tällä on vakauttava vaikutus, ja se on hyvä asia, myöntää Finanssialan keskusliiton johtaja Helena Laine.

Nykyinen suoja olisi riittänyt

Siitäkin huolimatta suomalaispankit vastustavat rajan nostamista, koska se tarkoittaa niille noin kymmenen miljoonan euron lisälaskua rahaston vuosimaksuihin. Nyt rahastoon kerätään pankeilta noin 60 miljoonaa euroa vuodessa.

Finanssialan keskusliitto muistuttaa, että tämä on vain yksi uusi kulu pankeille. Keväällä odotetaan komission ehdotusta vakausrahastomaksusta, jolla varaudutaan tulevien pankkikriisien rahoittamiseen.

Valtiolle olisi nykyinen talletussuojataso riittänyt. Nostamiseen kuitenkin päädyttiin, jotta kaikille EU-maille saataisiin yhteinen linja. Esimerkiksi Irlannissa on turvattu talletukset nyt ilman ylärajaa.

Yhteiset säännöt

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Erkki Sarsa pitää 100 000 euron suojatasoa tarpeettoman korkeana, mutta pitää myönteisenä, että kaikille EU-maille tulee nyt yhtenäiset säännöt.

- Silloin on tasapuoliset kilpailuedellytykset kaikille tästä näkökulmasta, Sarsa tiivistää.

Sofian vierailusta yhteinenlasku

Suomessakin on nähty kuinka hulppeat korkotarjoukset voivat kaataa pankin ja jättää viulut alan yhteisen suojarahaston maksettavaksi. Finanssivalvonta määräsi Sofia-pankin lopettamaan toimintansa viime keväänä.

Runsaan vuoden mittaisesta Sofian vierailusta pankkisektorille tuli talletussuojarahastolle noin 20 miljoonan euron lasku.

Nyt pankit pelkäävät että, liian korkea suoja taas lisää riskinottoa. Valtiovarainministeriössä Erkki Sarsa pitää pelkoa liioiteltuna.

- Kyllä voi maksaa hyviä korkoja talletuksille, jos saa vielä enemmän korkoa luotonannolle. On pankkivalvonnan tehtävä katsoa, että jokainen pankki toimii tässä suhteessa tasapainoisesti.

Suomi ajaa pankkien toivomaa tiukennusta tekeillä olevaan uuteen direktiiviin. Siinä korot jätettäisiin talletussuojan ulkopuolelle ja suojattaisiin vain tilillä oleva pääoma. Tavoitteena on näin jättää riskiä ja harkintaa myös pankin asiakkaille.

Suosittelemme