Hyppää sisältöön

Tuhkapilvi sotkee lentoliikennettä myös perjantaina

Islannin tulivuorenpurkauksen syöksemä tuhka on sekoittanut perusteellisesti Euroopan lentoliikennettä. Useat maat ovat sulkeneet ilmatilansa kokonaan tai osittain - tuhansia lentoja on peruttu ja satojen tuhansien matkustajien matkanteko on keskeytynyt. Euroopan ilmatilan turvallisuutta valvovan Eurocontrolin mukaan myös puolet Atlantin lennoista perutaan perjantaina.

Tuhkapilvi kuvattuna ilmasta. Kuva: Reuters-tv

Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä lennetään Eurocontrollin mukaan noin 600 lentoa päivittäin.

Pohjoismaista ilmatilansa ovat jo sulkeneet kokonaan Norja, Ruotsi, Tanska ja Suomi. Lisäksi suljettuina ovat Britannian, Irlannin, Hollannin ja Belgian ilmatilat kokonaan sekä Ranskan, Saksan ja Puolan pohjoisosat.

Myös Britannian ilmatila suljettu

Britannian ilmatila suljettiin torstaina klo 14 Suomen aikaa, ja se pysyy suljettuna perjantai-iltaan klo 21:een asti. Esim. Lontoon kaikki viisi pääkenttää, mukaan lukien Euroopan vilkkain kenttä Heathrow, on suljettu.

Myös Belgian ilmatila on suljettu täysin toistaiseksi. Ranskassa Pariisin kaksi päälentokenttää Charles de Gaulle ja Orly suljettiin keskyöllä Suomen aikaa.

Saksassa ja Puolassa viranomaiset ovat keskeyttäneet lennot maan pohjoisosassa. Myös Tallinnan lentokentällä kaikki lennot on peruttu perjantai-iltapäivään asti.

Tuhkapilven aiheuttama haitta lentoliikenteelle heijastuu kaikkialle maailmaan. Esim. Yhdysvaltain kaupungeista, Tokiosta, Dubaista ja Hongkongista on peruttu lentoja pohjoiseen Eurooppaan ja Britteinsaarille.

Lentotoimintaa on rajoitettu myös Sveitsissä.

Lentokiellon kestosta ei tietoa

Hallitusten välinen Eurocontrol arvioi Brysselissä, että lentoliikenteen katkeaminen Euroopassa saattaa kestää kaksi päivää. Toisten arvioiden mukaan häiriöt voivat kestää selvästi pitempään, jopa viikkoja.

Eurocontrolin johto pitää tilannetta ennennäkemättömänä. - Näin laajaa lentoliikenteen katkeamista ei ole koettu EU:n alueella koskaa aiemmin, sanoo Eurocontrolin varajohtaja Brian Flynn.

Ilmailuviranomaiset myös muualla ovat samaa mieltä siitä, että tuhkapilvi ei ole koskaan aiemmin haitannut tällä tavalla kansainvälistä lentoliikennettä.

Erään arvion mukaan neljäsosa koko Euroopan lentoliikenteestä on poikki.

Purkaus jatkuu Islannissa yhä

Lentoyhtiöistä esim. skandinaavinen SAS on peruuttanut kolme neljännestä lennoistaan, peruutettuja on 635 lentoa.

Ilmatilojen sulkeminen merkitsee myös kenttien sulkemista, joten matkustajien ei kannata lähteä kentille odottamaan lentojen alkamista.

Tulivuori purkautui Islannin Eyjafjallajökullin jäätiköllä varhain keskiviikkona aamulla ja syöksi tuhkaa ja savua kuudesta yhdentoista kilometrin korkeuteen. Purkaus on sulattanut jäätikköä ja nostattanut tulvavesiä.

Tulivuori syöksee yhä tuhkaa ja höyryä, ja purkaus voi jatkua useita päiviä tai jopa viikkoja.

Tuhkapilvi uhka koneiden moottoreille

Purkauksen aiheuttama savu ja tuhka on uhka lentoliikenteelle, koska mikroskooppisen pienet hiukkaset voivat yksinkertaisesti pysäyttää lentokoneiden moottorit. Tuhka myös haittaa lentäjien näkyvyyttä.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan vuosien 1983 ja 2000 välillä noin 100 lentokonetta on lentänyt vulkaaniseen tuhkapilveen. Yhtään tuhoisaa onnettomuutta tuhkapilvet eivät ole aiheuttaneet, mutta pahoihin vaaratilanteisiin on jouduttu: lentokoneiden moottoreita on lyhytaikaisesti sammunut ilmassa.

Euroopan lentoliikenne sekaisin myös 2006

Kansainvälinen lentoliikenne katkesi edellisen kerran pahasti vuonna 2006 kansainvälisen terroriuhan vuoksi. Tuolloin lentoliikenne katkesi etenkin Yhdysvaltain ja Euroopan lentokentillä.

Lentoliikennettä häiritsevä tuhkapilvi on niin korkealla, että terveyshaittaa siitä ei ihmisille koidu. Lentorajoitusten jatkuminen riippuu paljolti siitä, mihin suuntaan tuulet puhaltavat ja myös siitä, saavatko sateet aikaan pilven hälvenemistä.

Suosittelemme sinulle