Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Keski-ikäiset naiset vaikenevat viinanjuonnistaan

Viinanjuonnin vähentäminen nousee näkyvästi esiin televisiossa tänä vuonna. YLE aloittaa tänään perjantaina tosi-tv-sarjan Lupaus, jossa tavalliset suomalaiset yrittävät olla viisi viikkoa ilman viinaa. Sarjan asiantuntijalääkärin mukaan suomalaista kulttuuria kuvaa se, että keski-ikäisiä naisia oli vaikea saada puhumaan juomatavoistaan.

Neljä naista nostamassa maljoja
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Sarjan tekijät etsivät esiintyjiksi tavallisia työssäkäyviä suomalaisia, jotka ovat lääketieteellisessä mielessä alkoholin suurkuluttajia. Sarjaan saatiin mukaan nuoria aikuisia suoraan kadulta, mutta ihmisten houkutteleminen televisioon ei ollut helppoa.

- Hankalimpia olivat keski-ikäiset naiset. Varmaan se kuvastaa kulttuuria ja alkoholiongelmasta puhumista, sarjan asiantuntija, päihdelääkäri Juha Kemppinen sanoi YLEn Aamu-tv:n keskustelussa perjantaina.

Ohjelmapäällikkö Ari Ylä-Anttila TV1:n faktaohjelmista ihmettelee, miksi umpikännissä örveltävää miestä voidaan toisaalta pitää suurena kansansankarina. Ylä-Anttila kummastelee ajattelua, jossa ryyppäämistä ihaillaan systeemin vastustamisena, ja siitä nautitaan, kun toinen munaa itsensä.

- Minusta se on käsittämätöntä. Siinä ei ole mitään hienoa, Ylä-Anttila puuskahti Aamu-tv:n keskustelussa.

Viinanjuontia kaunistellaan

Kemppisen mukaan Lupaus-sarjan tavoitteena on, että suomalaiset voisivat keskustella valehtelematta siitä, kuinka paljon he käyttävät alkoholia. Lääkärin kokemus on, että juomisesta puhuminen on suomalaisille hankalaa, koska ihmiset haluavat tehdä pesäeron alkoholisteihin.

- Lääkäreillä on vitsi, että jos potilaan kertoman alkoholinkulutuksen kertoo 3-7:llä, ollaan oikeissa luvuissa, sanoo Kemppinen.

Viina on tänä vuonna näkyvästi esillä televisiossa, sillä YLE TV1 on ottanut alkoholin tämän vuoden teemaksi. Kanava käy viinan kirojen kimppuun perjantaina alkavan tositv-sarjan lisäksi kesällä lähettävässä keskustelusarjassa ja ensi syksynä alkavassa sarjassa Katkolla, jossa pahasti alkoholiongelmaiset ihmiset lähtevät katkaisuhoitoon.

Ohjelmapäällikkö Ylä-Anttila sanoo, että tärkein tavoite on kysyä, miksi alkoholi on suomalaisessa yhteiskunnassa niin suuri asia. Hän korostaa, että tarkoituksena ei ole moralisoida.

Suosittelemme