Hyppää sisältöön

Etelämanner lämpenemässä

Koko Etelämanner on lämmennyt ilmastonmuutoksen seurauksena jo 50 vuoden ajan, kertoo tuore tutkimus. Etelämantereesta on tähän saakka ollut vallalla käsitys, ettei ilmaston lämpeneminen ole koskettanut sitä.

Etelämantereen niemimaalla lämpeneminen tosin on ollut poikkeuksellisen voimakasta, mutta tutkijat ovat uskoneet suurimman osan Etelämantereesta jopa viilentyneen viime vuosikymmeninä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on liittänyt 25 vuoden aikana tehdyt satelliittihavainnot Etelämantereella paikan päällä tehtyihin mittauksiin. Tulokset kertovat, että jäinen manner on lämmennyt 50 vuoden aikana keskimäärin 0,12 astetta vuosikymmenessä.

Aikaisempi virheellinen käsitys Etelämantereen viilenemisestä ja sen jääpeitteen paksuuntumisesta on perustunut siihen, että mantereen itäosa todella hieman viileni vuosina 1970 - 2000. Kun aikaväliä laajennetaan, huomataan myös tämän alueen lämmenneen keskimäärin 0,1 astetta vuosikymmenessä, mikä alueen ilmaston kannalta on merkittävä muutos, tutkijat sanovat. Läntinen Etelämanner on lämmennyt 0,17 astetta vuosikymmenessä.

Tutkijoiden mukaan itäosan viileneminen on johtunut mantereen yllä olleesta otsoniaukosta. Aukon aiheuttaneiden CFC-aineiden kiellon takia aukko on supistumassa, mikä edesauttanee jatkossa alueen lämpenemistä. Etelämantereen itäosa on myös vuoristoista ja siksi luonnostaan muita osia viileämpää.

Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ei arvioida, kuinka paljon Etelämanner menettää jäätä lämpenemisen seurauksena. Varsinkin Etelämantereen niemimaalla sulaminen on ollut voimakasta. Mannerjään peittämä Etelämanner on kooltaan suurempi kuin Australia. Koska jään määrä on valtava, vähäinenkin lämpötilan nousu voi aiheuttaa merenpinnan tasoon vaikuttavaa sulamista, tutkijat varoittavat.

Suosittelemme sinulle