Hyppää sisältöön

Miehiin kohdistuva sukupuolisyrjintä Suomessa yleistä

Lähes kaikki suomalaiset miehet joutuvat kokemaan elämänsä aikana sukupuolisyrjintää, kertoo tuore väitöstutkimus. Erityisesti sosiaalialalla miehiä kohdellaan huonosti, niin asiakkaana kuin työntekijänäkin.

Masentunut mies istuu sängyllä
Kuva: YLE

Hallintotieteiden lisensiaatti Pasi Malmin väitöskirja paljastaa, että miehiin kohdistuva syrjintä ohitetaan tasa-arvopolitiikassa lähes systemaattisesti. Suurin osa miesten tekemistä valituksista kohdistuu työpaikkarekrytointiin.

Malmin tutkimuksessa tarkastellaan yhteensä 800:aa tasa-arvovaltuutetulle tehtyä valitusta ja lukuisia tasa-arvotilannetta kartoittavia tilastoja.

Sosiaaliryhmien välillä eroja

Tasa-arvovaltuutetulle tehdyistä valituksista vain kolmannes on miehiltä. Suurin osa niistä on miehiltä, jotka kokevat olevansa paremmin koulutettuja kuin valittu nainen.

- Näyttää siltä, että työläismiehet eivät juuri koskaan valita sukupuolisyrjinnästä kun taas ylempien toimihenkilöiden osalta miehet valittavat lähes yhtä helposti kuin naiset itseensä kohdistuvasta sukupuolisyrjinnästä, erityisesti työnhaun yhteydessä, Malmi sanoo.

Miehet syrjivät toisiaan

Tutkimus osoitti myös, että päättäjämies syrjii mieluusti alemman statuksen miestä naisen kustannuksella. Naisvaltaisella sosiaalialalla miehet puolestaan kokevat sukupuolista syrjintää joko työntekijänä taikka asiakkaana.

- Sosiaalialalla työskentelevällä miehellä on yhdeksän kertaa suurempi mahdollisuus kokea syrjintää kuin naisella. Sitten toisaalta asiakkaan roolissa erityisesti miehet valittaa huoltasjuusriidoissa tapahtuvasta syrjinnästä.

Malmi työskentelee tällä hetkellä konsulttina tietotekniikka-alalla ja harjoittaa ohessa tutkimustyötä. Hän toimii myös aktiivisesti Suomen miestutkimuksen seuran hallituksessa sekä Miesten tasa-arvo -yhdistyksen varapuheenjohtajana.

Malmin väitös tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina.

Suosittelemme sinulle