EU-maissa lääkkeet myydään pääosin apteekeista. Itsehoitolääkkeiden osalta käytäntöä on kuitenkin höllennetty viime vuosina, ja osittaisia myyntioikeuksia on annettu mm. Englannissa, Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Sveitsissä ja Norjassa.
Kauppa- ja teollisuusministyeriön mietinnössä suositellaan selvitysten aloittamista myös Suomessa. Ministeriön mukaan muiden maiden itsehoitolääkkeiden myynnistä ei ole syntynyt haittoja, vaan hinnat ovat osittain laskeneet ja lääkkeiden saatavuus on parantunut.
Myös päivittäistavarakauppiaat uskovat, että itsehoitolääkkeiden tuominen kauppoihin parantaisi saatavuutta ja laskisi hintoja. Kaupan alan mukaan kuluttajilta säästyisi myös aikaa, kun lääkehankintoja olisi mahdollista hoitaa muun asioinnin yhteydessä. Alalla muutos nähtäisiin lähinnä kilpailua rajoittavan sääntelyn purkuna.
Apteekkiala tiukkana
Apteekkiala on korostanut, että apteekeissa tarjolla olevissa noin tuhannessa itsehoitolääkkeessä on 117 eri vaikuttavaa ainetta. Tämän vuoksi lääkkeiden käytöstä voi ohjeistaa vain koulutuksen saanut farmasian asiantuntija.
Helsinkiläisen apteekkarin Marjatta Johanssonin mukaan lääkkeiden käytössä on aina opastamista, oli sitten kyse resepti- tai itsehoitolääkkeestä. Myös vitamiinit ovat väärin käytettyinä haitallisia, ja siksi on hyvä, että ammattilainen auttaa niiden laskennassa.
Kaupan alan lupaamaan hinta-aleen Johansson ei myöskään usko. Hän arvioisi kaupan ottavan polkumyyntiin tiettyjä tuotteita, ja painopiste olisi isoissa marketeissa. Näin nykyisen lääkelain takaama koko maan hintatasa-arvo voisi olla historiaa.
Apteekkari näkee ongelmallisena myös lääkkeiden sijoittelun ja hallinnoinnin. Kuka vastaa siitä, etteivät lapset saa käsiinsä lääkkeitä hyllyiltä, Johansson pohtii.
Lääkelaitoksen selvityksen mukaan ongelmallisin ryhmä itsehoitolääkkeistä olisi kipulääkkeet. Sen mukaan itsehoidossa olevien kipu- ja vilustumislääkkeiden sekä reseptillä ostettujen tulehduskipulääkkeiden päällekkäiskäyttö on nykyiselläänkin merkittävä lääketurvallisuusongelma.
Lääkelaitos arvioi myös, että lääkkeiden tarpeeton käyttö ja väärinkäyttö lisääntyisivät, jos itsehoitolääkkeet tulisivat ruokakauppaan.
Myös sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioidaan, että lääkkeiden kattava alueellinen saatavuus voidaan taata nykyisen apteekkijärjestelmän kautta.
Itsehoitolääkkeiden osuus apteekkien lääkekaupasta on noin 14 prosenttia, kun valtaosa eli 81 prosenttia on edelleen reseptilääkkeitä.
PAAVO RYTSÄ, YLE24 Artikkelin muut osat: AUKIOLOLAKIA UUDISTETTIIN 2000-LUVUN ALUSSA VAPAA AUKIOLO JAKAA MIELIPITEITÄ KAUPAN ALALLA VIINIT KAUPPOIHIN JA VAPAA AUKIOLO? PUOLET HALUAISI VIINIT KAUPPOIHIN Linkkejä: Yliopiston Apteekin mielipidekirjoitus (siirryt toiseen palveluun) Lääkäreiden mielipide jakautuu (siirryt toiseen palveluun) Lääkelaitoksen ylijohtajan kannanotto (siirryt toiseen palveluun)