Hyppää sisältöön

Siperian ikirouta alkanut sulaa

Länsi-Siperian ikirouta-alue on alkanut kolmen viime vuoden aikana sulaa nopeasti, kertovat Oxfordin ja Tomskin yliopistojen tutkijat brittiläisessa The Guardian -lehdessä. Syy sulamiseen on maapallon lämpeneminen.

Länsi-Siperian sub-arktinen alue on yhtä suuri alue kuin Saksa ja Ranska yhteenlaskettuna. Alueella käyneiden tutkijoiden mukaan jääkaudelta alkaen jäätyneinä pysyneiden turvesoiden paikalla on nyt järviä ja mutaa.

Havainto on hälyttävä, sillä Siperian soilta pääsee nyt ilmakehään miljardeja tonneja metaania, joka on hiilidioksidia 20 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Arvioiden mukaan Siperian ikirouta sisältää 70 miljardia tonnia metaania. Se vapautuu sulamisen myötä ilmakehään pikkuhiljaa, ehkä noin sadan vuoden aikana.

Sadan vuoden aikana metaani lisäisi ilmakehän hiilimäärää sadalla miljoonalla tonnilla vuodessa. Tämä nopeuttaisi kasvihuoneilmiötä 10 - 25 prosenttia.

Tutkijat ovat jo jonkin aikaa pelänneet, että maapallon lämpeneminen saavuttaa sen tason, että se alkaa ruokkia itse itseään. Tälläistä "irtipäässyttä kasvihuoneilmiötä" on vaikeaa enää ihmisen toimin saada kuriin.

Sulamista ei missään tapauksessa voida pysäyttää. Pohjoiset alueet lämpenevät joka tapauksessa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Tutkijat arvioivat Siperian lämmenneen jo nyt kolmisen astetta 40 vuodessa.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tutkijat, jotka ennustivat vuonna 2001 maapallon lämpenevän jopa 6 astetta 100 vuodessa, joutuvat nostamaan ennustetta. IPCC ei voitu ottaa Siperian metaanipäästöjä huomioon ennusteissaan, koska niiden määristä ei tuolloin ollut arvioita.

Suosittelemme sinulle