Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Tutkimus: Lahjonta yhä pahempi ongelma

Korruptio on yhä laajeneva ongelma suuressa osassa maailmaa, ilmenee Transparency International -järjestön 69 maata käsittävästä tutkimuksesta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Korruptiota on eniten kehitysmaissa, missä se vaikeuttaa kaikkein köyhimpien ihmisten elämää. Tutkimuksen mukaan juuri kehitysmaissa asuva maksaa suhteessa eniten lahjuksia tuloihinsa nähden.

Korruptoituneimpien maiden kärkeä pitivät hallussaan Kamerun, Ghana ja Nigeria. Korruptiolta ei kuitenkaan vältytä Euroopassakaan: esimerkiksi Kreikassa ja Tshekissä 11 - 30 prosenttia kotitalouksista oli maksanut lahjuksia. Korruptoituneimpina viranomaistahoina kyselyyn vastanneet pitivät poliittisia puolueita. Korruption nähtiin vaivaavan pahoin myös hallituksia, poliisia ja lakijärjestelmää. Kaikkiaan 48 maan kansalaiset uskoivat, että korruptio oli lisääntynyt heidän maassaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Korruption uskottiin vähenneen ainoastaan kuudessa maassa. Perjantaina 9. joulukuuta vietetään YK:n korruption vastaista päivää. Korruption vastainen YK-sopimus astuu voimaan 14. joulukuuta. AFP, Reuters

Suosittelemme