Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Adolf Hitlerin vesiväritöitä kaupan Britanniassa

Isossa-Britanniassa on ensi kuussa myynnissä vesiväritöitä, joiden arvellaan olevan Adolf Hitlerin käsialaa. Cornwallilaisessa Jefferysin huutokaupassa on tarjolla 21 kuvaa muun muassa kirkoista, taloista ja metsistä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Myyntiin tulevat maisemamaalaukset ja luonnokset ovat viettäneet noin 70 vuotta matkalaukussa belgialaisella vintillä, ja useimmissa on Hitlerin signeeraus.

Maalausten omistaja tarjosi vesiväritöitä Jefferysin huutokauppaan sen jälkeen, kun siellä oli viime vuonna myyty yksittäinen Hitlerin maalaus. Omistaja ei halua nimeään julkisuuteen.

Vaikka monissa matkalaukusta löytyneissä maalauksissa on Hitlerin nimi, niiden aitoutta ei ole voitu täysin taata.

Belgialaisten asiantuntijoiden mukaan töiden tyyli on samanlainen kuin Hitlerillä, ja kuvat on maalattu ensimmäisen maailmansodan aikaiselle paperille. Tuolloin Hitler palveli korpraalina Ranskan ja Belgian rajalla, lähellä maalausten löytöpaikkaa.

Historiallista toritaidetta

Hitlerin nuoruudentöiksi arvelluista vesivärimaalauksista pienimmät ovat postikortin kokoisia ja suurimmat noin 25 kertaa 20 senttimetriä.

The Guardian -lehden haastatteleman Jefferysin huutokaupanpitäjän Ian Morrisin mukaan maalaukset eivät taiteena ole liki mistään kotoisin. Niiden merkitys piilee maailmanhistoriassa. Natsijohtaja Adolf Hitler haaveili nuorena taiteilijan ammatista, mutta ei kahdesta yrityksestään huolimatta päässyt Wienin taideakatemiaan. Aivan lahjaton kuvataiteilija hän ei silti ollut. Ennen poliittista uraansa hän sai jonkin verran tuloja muun muassa postikorttien tekijänä. Ensimmäisessä maailmansodassa hän piirsi sarjakuvia armeijan lehteen. Diktaattorin maalausten myynti on moraalinen pulma Adolf Hitlerin maalauksia on vuosikymmenien varrella ollut myynnissä eri puolilla maailmaa. Kaikki huutokaupat ja galleriat eivät tosin halua myydä niitä. Myös Jefferysissä on pohdittu natsidiktaattorin töiden myymisen etiikkaa. Huutokaupanpitäjä Morris perustelee myyntipäätöstään sillä, että vesivärityöt ovat ajalta ennen kansallissosialistien valtakautta. - Aina voi pohtia, olisiko Hitleristä sukeutunut natsijohtaja, jos hän olisi luonut uran taiteilijana, Morris sanoo The Guardianissa. Hitlerin tekemiksi uskotut vesivärimaalaukset myydään Lostwithielissä Cornwallissa 26. syyskuuta.

Suosittelemme sinulle