Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Opiskelijat ihmeissään budjetista

Opiskelijajärjestöt ovat tyrmistyneet siitä, että kaikki kulttuuriministeri Tanja Saarelan esitykset opintotuen parantamisesta hylättiin.

Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen budjettiesityksessä opintotukea on leikattu 7,8 miljoonalla eurolla eikä opiskelijoiden elinkustannusten nousua kompensoida mitenkään.

- Opiskelijat ajetaan umpikujaan, sillä opintoraha laskee jatkuvasti, mutta töitäkään ei saisi tehdä, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Ilkka Wennberg.

Opintorahaa ei ole tarkistettu 14 vuoteen ja sen ostovoima on samalla laskenut 20 prosentilla, SYL arvioi.

- Kyllähän tämä tuntuu hullulta. Vuosi vuodelta puhutaan aina, että opiskelijoita tulisi ottaa enemmän huomioon, mutta mitään ei tehdä, ihmetteli Helsingin yliopiston opiskelija Antti-Pekka Jaakkola Ylen tv-uutisille.

Hallituslähteistä annetaan ymmärtää, että opintotukiesityksen kaatoi kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk.) lipsuminen sovituista menokehyksistä. Saarela puolestaan sysää syytä hallituskumppani SDP:n harteille.

- Jos esittämäni opintotuen korotus olisi edennyt, niin se olisi kenties hallituskumppanin mielestä tuonut allekirjoittaneelle ja omalle puolueelleni liikaa näkyvyyttä, Saarela totesi.

Saarela esitti budjettiin kuuden miljoonan euron tulorajojen korotusta, 0,20 euron ateriatuen korotusta sekä vuokra-avustusta Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle. Ministerin esityksille ei löytynyt tukea hallituksen jäseniltä.

Suosittelemme