Hyppää sisältöön

Alkoholin varoitusmerkeistä kiistaa

Sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelma lisätä varoitusmerkinnät alkoholijuomiin ei miellytä elinkeinojärjestöjä, kertoo YLEn Radiouutiset. Panimoliiton mukaan merkinnät ovat hyödyttömiä ja kuluttajat tuntevat alkoholin haitat. Liitto myös katsoo, että varoitusmerkinnät koituvat kalliiksi.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kiistää väitteen merkkien kalleudesta.

- Esimerkiksi ruokakaupan nuudelipakkaukseen, joka maksaa 39 senttiä, on liimattu tarra, jossa on suomeksi ja ruotsiksi lain vaatimat tiedot. Eiköhän kustannus ole kohtuullinen.

Hallitus hvyäksyi maaliskuussa esityksen alkoholipolitiikan muutoksista. Esitykseen sisältyi varoitus sikiövaurioista. Kesällä lausuntokierrokselle lähteeneeseen luonnokseen oli lisätty yleinen varoitus alkoholin terveyshaitoista.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan päihdevalistus tavoittaa etenkin raivoraittiit mutta nykyisten tupakka-askien kaltaiset varoitustekstit voisivat tavoittaa nekin, jotka juovat paljon.

Panimoliiton toimitusjohtajan Timo Jaatisen mukaan varoituksien sijaan pitäisi toimia alkoholin väärinkäytön ja nuorten juomisen ehkäisemiseksi. Liiton mukaan varoitustekstit ovat mahdottomia jo siitä syystä, että juomapakkaukset ovat erimuotoisia.

Lääkärijärjestöt ovat olleet tyytyväisiä hallituksen esitykseen.

Suosittelemme sinulle