Hyppää sisältöön

Virve-verkko liian kallis käyttää

Viranomaisten käyttöön tarkoitettu Virve-verkko on käyttäjille liian kallis. Muun muassa Poliisille, rajavartiolaitokselle, tullille ja puolustusvoimille tarkoitetun verkon laitteet lojuvat hyllyssä käyttökustannusten takia.

Muun muassa pelastuslaitokset pitävät verkon päätelaitteita hyllyssä niiden kalliiden käyttäjämaksujen takia.

Puhelimet maksavat noin tuhat euroa kappale ja yhden laitteen kuukausimaksu on noin 36 euroa. Kolmen vuoden aikana perusmaksut nousevat 30 prosenttia, koska operaattorin rahoitus siirtyy valtiolta käyttäjille.

- Kolmen vuoden aikana kustannukset nousevat 30 prosenttia, niin joudumme edelleen pudottamaan näiden Virve-laitteiden lukumäärää, että saadaan kustannuksia alas, kertoo Pohjois-Savon pelastusjohtaja Jorma Westerholm.

Pohjois-Savossa 560 Virve-puhelimesta noin 80 lojuu hyllyissä. Vuosittain Pohjois-Savon pelastuslaitos joutuu maksamaan verkon käytöstä liki 200 000 euroa. - Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on noin 500 päätelaitetta. Hieman vaihtelee, mutta luokkaa noin 300 laitetta on aktiivisina, kertoo tietohallintopäällikkö Harri Lehto Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta. Jos kustannukset laskisivat, niin Pohjois-Savossa otettaisiin kaikki laitteet käyttöön. Valtiolta palaa verkon ylläpitoon noin 7 miljoonaa euroa vuodessa. Puhelimia on käytössä mm. poliisilla, raja- ja tullilaitoksella ja puolustusvoimilla. Verkon operaattorina on valtion Erillisverkot Oy. Liittymiä on noin 28 000.

Suosittelemme sinulle