Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Oikoradan henkilöliikenne käyntiin

Helsinki - Lahti-oikoradan säännöllinen henkilöliikenne on alkanut. Uuden ratayhteyden odotetaan muuttavan joukkoliikenteen kilpailutilannetta eteläisessä Suomessa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Oikoradan myötä Helsingin ja Lahden välillä otettiin käyttöön kaksi uutta juna-asemaa, Mäntsälä ja Haarajoki. Matka-aika Helsinki - Lahti-välillä lyheni noin 1,5 tunnista yhteen tuntiin, jopa sen alle. Uudistus nopeuttaa myös muita Helsingin ja Itä-Suomen välisiä junavuoroja noin puolella tunnilla. Tänään sunnuntaina astui voimaan myös VR:n aikataulu-uudistus. Oikoradan ohella uudistus tuo myös negatiivisia muutoksia: Perinteikäs, yli 100 vuotta Helsinki - Kajaani-väliä ajanut yöjunavuoro päättyy, samoin Turun ja Joensuun välinen yöjunaliikenne. Myös suorat yöjunavuorot Kemijärvelle lakkaavat, mutta Rovaniemeltä on jatkoyhteys Kemijärvelle vuoden loppuun asti. Pendolino-junat lakkaavat pysähtymästä Hämeenlinnassa. Lisäksi Taavetissa, Jalasjärvellä, Härmässä, Kuivaniemellä sekä Iissä junat lopettavat pysähtymisen kokonaan. Vaihtojärjestelmää uudistettu

Aikataulu-uudistuksessa liikenne on rakennettu neljän suurimman aseman, Helsingin, Tampereen, Kouvolan ja Turun, ns. tasavälivaihtojen varaan, jolloin vaihtoyhteyden odotusaika on mahdollisimman lyhyt.

- Yhteysasemilla eri suunnista tulevien junien lähtöajat yritetään aina saada sattumaan joko tasa- tai puolitunnille. Se antaa sen edun, että tulee mistä suunnasta tahansa, niin suunnilleen kymmenen minuutin sisällä pystyy vaihtamaan mihin suuntaan tahansa, kertoo VR:n kaukoliikennepäällikkö Ari Vanhanen.

Aikataulu-uudistuksen myötä VR saa koko kalustonsa käyttöön, ja junavuorojen kokonaismäärä lisääntyy koko maassa viisi prosenttia.

Uusi rata muuttaa joukkoliikenteen kilpailutilannetta

Kerava-Lahti oikoradan uskotaan muuttavan joukkoliikenteen kilpailutilannetta eteläisessä Suomessa.

Uusien, nopeiden junayhteyksien odotetaan houkuttelevan raiteille matkustajia ainakin lentokoneista ja lyhemmillä matkoilla myös tien päältä.

Henkilöauton asemaa suomalaisten ensisijaisena kulkuvälineenä ei kuitenkaan muuteta helposti.

Suosittelemme