Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Porvoon tuomiokirkosta löytyi unohtunut viinikellari

Porvoon tuomiokirkon sakariston alta on löytynyt muutaman neliömetrin kokoinen tila, joka on aikoinaan ollut viinikellari. Museoviraston asiantuntijat arvelevat, että kellari on peräisin 1700-luvulta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Toukokuussa poltetussa tuomiokirkossa täytyi palon takia purkaa sakariston lattia. Sen alla olevan pienen muuratun kellarin tiiliseinässä havaittiin keskiviikkona reikä, joka johtaa toiseen, käytössä ollutta kellaria suurempaan tilaan.

Unohduksissa ollut kellari paljastui, kun Museoviraston ja Porvoon museon tutkimusryhmä purki osan väliseinästä.

Tynnyriholvattu entinen viinikellari on lähes 2,8 metriä pitkä, 2 metriä leveä ja 1,8 metriä korkea.

- Kellarissa on jykevä, hirsistä tehty pukkirakennelma, joka on kannatellut kyljellään maannutta suurta viinitynnyriä, kuvailee arkeologi Marianna Niukkanen.

- Mitään muuta kellariin ei ole mahtunut. Tynnyri on varmaankin saatu juuri ja juuri ujutetuksi ovesta sisään ja telineelle, niin suurelta teline näyttää.

Kellarissa on edelleen jäljellä paitsi mäntyiset puurakenteet, myös vanha rautaovi ja tynnyrin rautavanteet.

Harvinainen, muttei ainutkertainen löytö Tutkija Niukkanen pitää löytöä yllätyksenä. Hän kuitenkin korostaa, että sakasteissa olleet viinikellarit ovat olleet tavallisia, ja osa on edelleen käytössä. - Joskus tulee vastaan vanhoja kellareita, jotka ovat aikojen saatossa unohtuneet. Näin voi käydä vaikkapa kaivauksissa, joita tehdään palaneiden puukirkkojen paikalla. Usein löydöt ovat kellareiden jäännöksiä, Niukkanen kertoo. Hän muistuttaa, että vanhojen kirkkojen sakastien alla kuuluukin olla tiloja, joissa on säilytetty ehtoollisviinejä. Ainakaan vielä ei tiedetä, minkä takia tila on jäänyt pois käytöstä. Kellaria mitataan ja tutkitaan lähiaikoina tarkemmin. Asiasta kertoi ensimmäisenä ympäristöministeriön ja Museoviraston ylläpitämä rakennusperintöverkkosivusto. YLE24

Suosittelemme sinulle