Hyppää sisältöön

Politkovskajan murha valtakunnansyyttäjän tutkintaan

Venäjän valtakunnansyyttäjä ottaa vastuun toimittaja Anna Politkovskajan lauantaisen murhan tutkinnasta. Asiasta kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Sen mukaan valtakunnansyyttäjä Juri Chaika on ottanut jutun tutkinnan henkilökohtaisesti johtoonsa ja on myös vastaanottanut tänään ensimmäisen selonteon tutkinnan etenemisestä. Toistaiseksi tutkinnan edistymisestä ei ole tiedotettu julkisuuteen.

Poliisin mukaan vahvin teoria on, että murha liittyy uhrin "sosiaalisiin tai ammatillisiin tehtäviin".

Murhatuksi tulleen venäläistoimittaja Politkovskajan kerrotaan valmistelleen artikkelia kidutuksesta Tshetsheniassa. Venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittajan Vitali Jaroskevskin mukaan artikkelin oli määrä ilmestyä maanantaina, mutta Politkovskaja ei ollut vielä toimittanut sitä lehteen.

Politkovskajan kollegat kertovat, että Venäjän poliisi on murhatutkinnan yhteydessä takavarikoinut Politkovskajan tietokoneen kovalevyn sekä muun artikkelia varten kerätyn materiaalin.

Lehdellä on kuitenkin hallussaan joitakin Politkovskajan muistiinpanoja, jotka aiotaan joka tapauksessa julkaista, kertoo lehden toinen päätoimittaja Dimitri Muratov. Hänen mukaansa Politkovskajan kidutusjuttu perustui useisiin valokuviin.

Asiantuntija pitää FSB:n osallisuutta mahdollisena Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen Helsingin yliopistosta pitää murhaa järkyttävänä ja yllättävänä uutisena. - Politkovskaja haastoi Venäjän valtajärjestelmää hyvin rohkeasti, ja hänen retoriikkansa oli hyvin kärkevää. Mutta ei tämäntasoista asiaa voi ennakoida, Kivinen kertoi YLEn TV-uutisille lauantaina. Hän epäilee, että murhan takana saattaa olla Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Toisaalta hän arvelee, että taustalla voi olla niitä upseereja, joiden mielivaltaa hän on Tshetsheniassa paljastanut. - Venäjällä on tapahtunut noin 5 000 palkkamurhaa vuoden 1990 jälkeen. Kyllä se kertoo, että siellä käytetään sellaisia keinoja, sekä taloudellisten että poliittisten asioiden yhteydessä, jotka ovat täysin normaalin yhteiskunnan sääntöjen ulkopuolella. YLE24, YLEn Radiouutiset, AP, Reuters, Itar-Tass Tshetshenian ja Venäjän johdon kriitikko

Suosittelemme sinulle