Hyppää sisältöön

EU patistaa Sudania hyväksymään Darfur-joukot

Euroopan unionin johtajat kehottavat Sudania hyväksymään YK:n rauhanturvaoperaation aloittamisen Darfurin alueella.

Pääministeri Matti Vanhanen totesi perjantaina Lahden epävirallisessa EU-huippukokouksessa, että YK-johtoinen operaatio on ainoa järkevä keino rauhoittaa sisällissodan repimä Darfur.

Vanhasen mukaan koko EU on erittäin huolestunut Darfurin tilanteesta.

Viimeisten 3,5 vuoden aikana Darfurissa on arvioitu kuolleen jopa 200 000 ihmistä niin kapinallisten ja hallituksen joukkojen välisissä taisteluissa kuin nälänhädän ja tautienkin seurauksena. Afrikan unionin joukot eivät ole pystyneet lopettamaan väkivaltaisuuksia. Kansanmurhien eloonjääneet vaativat rauhaa Darfuriin

Yli sata kansanmurhista selvinnyttä yksityishenkilöä on laatinut EU:lle yhteisen kirjeen, jossa vaaditaan unionia puuttumaan välittömästi Sudanin Darfurin alueen kriisiin.

Kirjeessä vaaditaan EU:lta Sudanin hallitusta vastaan kohdennettuja pakotteita, muun muassa varojen jäädyttämistä ja matkustuskieltoja. EU:lta vaaditaan toimia lentokieltoalueen toteuttamiseksi Darfurin yllä.

EU:n tulisi myös pakottaa hallitus lopettamaan väkivalta Darfurissa ja hyväksymään YK-johtoiset rauhanturvajoukot.

Sudan on toistuvasti kieltäytynyt YK-joukoista ja pitäytynyt Afrikan unionin rauhanturvajoukoissa, joiden mandaatti päättyy vuoden lopussa. Sen jälkeen rauhanturvajoukkojen kohtalo on avoinna.

Kirjeen allekirjoittaneiden 120 ihmisen joukossa on holokaustista, Kambodzhan, Bosnian ja Ruandan kansanmurhista selviytyneitä.

- En selviytynyt keskitysleiriltä vain seuratakseni vierestä, kun jossain on käynnissä uusi kansanmurha, sanoo kirjeen allekirjoittanut Martin Stern. EU on tehnyt kirjeen laatijoiden mukaan liian vähän Darfurin rauhan eteen.

- Eurooppa voisi johtaa tämän teloituksen estämistä, mutta sen täytyy toimia nyt, Stern jatkoi.

Kirje osoitettiin EU:lle Lahden huippukokouksen alla. EU:n ulkoministerit kehottivat tiistaina Sudania lopettamaan lisääntyvän väkivallan, mutta eivät uhanneet hallitusta pakotteilla.

Kuolonuhrien lisäksi Darfurin konflikti on johtanut siihen, että noin 2,5 miljoonaa ihmistä on jäänyt koditta. Avustustyöntekijät ovat toistuvasti todenneet lisääntyvän väkivallan vaikeuttavan heidän työtään.

Osa heistä on varoittanut tilanteen heikkenevän vuosien 2003 ja 2004 tasolle, jolloin YK kutsui Darfuria maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

AP, Reuters, YLE24

Suosittelemme sinulle