Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Uudisraivaaja-sarjalle Prix Europa -palkinto

TV1:n esittämä Uudisraivaaja on voittanut tv-sarjojen Prix Europa -palkinnon Berliinissä. 12-osaisessa sarjassa pohditaan työelämän moraalia 2000-luvun Suomessa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Sarjan on käsikirjoittanut Timo Varpio ja pääosaa näyttelee Kari Heiskanen. Sarjan voittoisan, ensimmäisen osan on ohjannut Aleksi Salmenperä.

Muut sarjan ohjaajat ovat Jyri Kähönen ja Veikko Aaltonen. Kukin kolmesta ohjaajasta ohjasi neljä jaksoa. Uudisraivaajan ovat tuottaneet Yleisradio ja Moskito Televisio. Palkintosumma on 6 000 euroa. Palkintoraadin mukaan sarjan teho nojaa vahvaan keskushahmoon, joka yrittää etsiä tasapainoa elämässään. Tuomaristo perustelee valintaansa myös hyvällä käsikirjoituksella ja osajaolla sekä loistavalla kuvauksella. Uudisraivaaja on uutta tyyliä vanhassa genressä, raati summaa. Käsikirjoittaja Timo Varpio sanoo, että Suomessa ylpeillään tietoteknisellä osaamisella ja teollisuuden kilpailukyvyllä, mutta samaan aikaan manataan hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa ja talouden ylivaltaa. - Vaikka maailma muuttuisi monimutkaisemmaksi, moraaliset kysymykset kuitenkin ovat ja pysyvät yksinkertaisina, Varpio kertoo sarjan Internet-sivuilla. Varpion mukaan markkinoiden rinnastaminen luonnonvoimiin on vain yritys häivyttää vastuu loputtomien alihankintaketjujen ja ”teen vain työtäni, noudatan vain käskyjä” -selitysten alle. Niiden takana on aina ihminen; myyjänä, ostajana, päättäjänä, kuluttajana, ja hänellä omat tarpeensa ja halunsa. Prix Europa on Euroopan merkittävin radio- ja tv-ohjelmien kilpailu. Mukana oli tänä vuonna 644 ohjelmaa 35 maasta. Kilpailun esiraati valitsi Prix Europaan kaikkiaan kahdeksan YLEn tuotantoa. YLE24

Suosittelemme