Kaupunginhallituksessa asiasta syntyi kuitenkin kiistaa, sillä etenkään vasemmistopuolueet eivät olleet valmiita yksityistämään sairaanhoitopalveluja.
Ulkoistamisehdotuksen taustalla ovat sakkomaksut, joita Helsinki joutuu maksamaan sairaanhoitopiirille, koska kaupungilla ei ole tarpeeksi jatkohoitopaikkoja potilaille.
Yhä useampi kunta miettii yksityistämistä
Yhä useampi kunta etsii kuitenkin ratkaisua terveydenhuollon henkilökuntapulaansa alan yksityisistä yrityksistä. Useimmiten yksityisiltä ostetaan keikkalääkäreitä, mutta laajimmillaan koko kunnan terveydenhuolto.
Esimerkiksi Karjaan kaupungin koko terveydenhuolto ulkoistettiin jo kahdeksan vuotta sitten Folkhälsan Raseborg Oy:lle. Kaupungin palveluksessa on ainoastaan lakisääteinen virkalääkäri.
Keikkalääkärivälityksestä toimintaansa laajentaneita yksityisiä yrityksiä on muutama. Alan markkinajohtajaksi parissa vuodessa paisunut MedOne työllistää kuukausittain 800 lääkäriä ja asiakkaina yrityksen oman ilmoituksen mukaan on 260 kuntaa, sairaanhoitopiiriä ja lääkäriasemaa.
Lääkäriliiton varatoimitusjohtaja Risto Ihalainen muistuttaa, että kaikkiaan noin 17 000:sta työssä olevasta lääkäristä kuitenkin vain noin tuhat työskentelee vuokralääkärifirmoissa. Määrä on tosin kasvussa.