Hyppää sisältöön

Tutkimus: Biopolttoaineet eivät välttämättä vähennä kasvihuonepäästöjä

Biopolttoaineet eivät tuoreen tutkimuksen mukaan ole välttämättä ilmaston kannalta parempia kuin fossiiliset polttoaineet, kun huomioon otetaan sekä tuotanto että käyttö.

Kotimaisten liikenteen biopolttoaineiden ilmastovaikutuksia ovat tutkineet sekä Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT sekä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi kotimaisen ohraetanolin tai rypsipohjaisen biodieselin tuotanto ja käyttö saattavat jopa lisätä kasvihuonekaasujen päästöjä suhteessa fossiilisiin polttoaineisiin.

Kaikkien biopolttoaineiden tuottaminen kulutti 3 - 5 kertaa enemmän energiaa polttoaineen energiasisältöä kohti kuin fossiilisten polttoaineiden tuotanto. Tutkimuslaitosten selvityksen mukaan uudet, metsätähde- ja ruokohelpipohjaiset polttoaineet ovat muita ympäristöystävällisempiä. Syynä tähän on se, että niiden kasvatukseen tarvitaan vähemmän lannoitteita kuin ohran ja rypsin viljelyyn. VTT ja MTT sanovat tutkimustulosten vahvistavan käsitystä, että kasvihuonekaasujen päästöjen rajoittaminen on edullisempaa energiantuotannossa kuin liikenteessä. - Päästöarvioihin sisältyy huomattavia epävarmuuksia, joiden seurauksena yleistettäviä yksiselitteisiä arvioita on mahdoton antaa, muistuttaa kuitenkin projektin johtaja, erikoistutkija Tuula Mäkinen VTT:ltä. YLE24

Suosittelemme sinulle