Hyppää sisältöön

Länsimaat tarjoavat YK:lle sävyisää Iran-lauselmaa

Länsimaat ovat saaneet valmiiksi ehdotuksensa YK:n turvallisuusneuvoston lauselmaksi Iranin ydinohjelmasta. Venäjä on jo ilmaissut tyyttymättömyytensä päätöslauselmaan.

Diplomaattilähteiden mukaan Britannian, Ranskan ja Saksan luonnostelema ehdotus viittaa turvallisuusneuvoston artiklaan, joka ei mahdollistaisi voimatoimia Irania vastaan.

Luonnostelmassa varoitetaan kuitenkin, että neuvosto harkitsee jatkotoimia, mikäli Iran jatkaa yhä ydinohjelmansa kehittämistä.

Luonnos kehottaa YK:n jäseniä ryhtymään tarpeellisiin toimiin, jotta ydinohjelmaan ja ballististen ohjusten kehittämiseen tarvittavien tarvikkeiden ja tekniikan kaikenlainen toimittaminen Iraniin saadaan estetyksi.

Venäjä tyytymätön ehdotukseen

Luonnoksen varovaisella sävyllä haettaneen Venäjän ja Kiinan hyväksyntää, mutta Venäjä on jo ilmaissut tyytymättömyytensä.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan ehdotus ei ole sellainen kuin länsimaat ja Venäjä aiemmin sopivat.

Lavrovin mielestä Irania pitäisi estää saamasta haltuunsa materiaalia, jota voisi käyttää ydinaseiden valmistuksessa. Sen sijaan neuvotteluyhteyttä Teheranin kanssa on pidettävä yllä, hän korostaa.

Venäjä vastustaa ankarasti mahdollisia Iranin-vastaisia talouspakotteita, sillä Iran on Venäjälle tärkeä kauppakumppani.

Yhdysvallat on puolestaan vihjannut kaipaavansa tiukempisävyistä päätöslauselmaa ja kertonut ehdottavansa tekstiin muutoksia.

Kiinan YK-edustajan Li Junhan mukaan luonnoksen kirjoittaneet maat haluavat tarkastella luonnosta pian, kenties jo torstaina, turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden ja Saksan edustajien kesken. Britannian ja Ranskan lisäksi pysyviä, eli veto-oikeudella varustettuja, jäsenmaita ovat Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat.

Luonnos antaisi Venäjän jatkaa Bushehrin ydinvoimalan rakentamista Iraniin. Nimettömänä pysyttelevä eurooppalaisdiplomaatti kertoo Venäjän tehneen selväksi, että se kaataa veto-oikeudellaan Bushehr-projektia haittaavat päätöslauselmat turvallisuusneuvostossa. Yhdysvallat puolestaan haluaisi myös ydinvoimalatyömaan jäihin.

Suosittelemme sinulle