Hyppää sisältöön

Sodanaikaisista uutiskatsauksista DVD-julkaisu

Talvisodan aikaiset puolustusvoimain uutiskatsaukset julkaistaan ensi vuonna DVD-julkaisuna. Päätöksen sotapropagandan julkaisemisesta on tehnyt Suomen elokuva-arkisto.

Suomalaiset sodanaikaiset uutiskatsaukset ovat olleet tähän asti piilossa julkisuudelta. Nyt Suomen elokuva-arkisto on valmistellut hanketta, joka päättää Suomessa yli 60 vuotta jatkuneen itsesensuurin.

Elokuva-arkiston tavoitteena on julkaista talvi- ja jatkosodan uutiskatsauksista kattava lähdejulkaisu. Markkinoille DVD-julkaisu tulee näillä näkymin ensi vuoden lopulla.

Puolustusvoimat luovutti sodanaikaiset uutiskatsaukset oikeuksineen elokuva-arkistolle kolme vuotta sitten. Samalla se pääsi eroon ulkopoliittisesti kiusallisesta materiaalista.

- Tämänkaltaista julkaisuhanketta on varmasti ollut vaikea tehdä ennen 1980-lukua, jolloin suomalainen ulkopoliikka ajatteli, etteivät sodanaikaiset näkemykset silloisesta vihollisesta kestä päivänvaloa, toteaa historiantutkija Jari Sedergren.

Sodanaikaisia valokuviakin julki Myös maanantaina julkisiksi tulleet valokuvat talvi- ja jatkosodan julmuuksista monipuolistavat käsitystämme sotien ajasta, mutta eivät tuo varsinaisesti mitään uutta ainakaan tutkijoille tai sodan kokeneille veteraaneille, arvioivat YLEn Radiouutisten haastattelemat historiantutkijat.

Tähän asti vain tutkijoiden nähtävillä olleet kuvat antavat sodalle julmat kasvot. Tutkijoiden mielestä kuvat kertovat karua kieltään sodan ei-sankarillisesta puolesta, joka jää usein historiankirjoituksessa paitsioon.

Suosittelemme sinulle