Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Juice Leskinen 1950 - 2006

Muusikko, taiteilija Juice Leskinen on kuollut sairaalassa Tampereella. Perjantaina 56-vuotiaana kuollut Leskinen sairasti muun muassa munuaisten vajaatoimintaa ja diabetestä. Leskinen oli suomalaisten tuntojen kuvaaja ja yhteiskuntakriitikko.

Avaa Yle-sovelluksessa

Pauli Matti Juhani Leskinen syntyi Juankoskella 19. helmikuuta 1950. Juice on kertonut olleensa lukumiehiä aina nelivuotiaasta asti ja runontekijä 15-vuotiaasta. Lauluja alkoi syntyä, kun hän 18-vuotiaana oli opetellut soittamaan kitaraa. Parikymppisenä hän aloitti kääntäjäopinnot Tampereen kieli-instituutissa, mutta musiikki vei nuorukaisen. Yhdessä muun muassa Harri Rinteen ja Mikko Alatalon kanssa hän perusti bändin Coitus int. Love Record -levy-yhtiö mieltyi demonauhaan, josta jo samana vuonna tehtiin ensilevy Juice Leskinen & Coitus int.

Marilyn ja Jyrki Boy loivat maineen Juice Leskisestä tuli musiikkia kuuntelevan kansan tuttu, kun vuonna 1974 julkaistut Marilyn ja Jyrki Boy soivat taajaan radiossa. Myös Per Vers, runoilija -LP oli saman vuoden satoa. Vuotta myöhemmin Juice debytoi kirjailijana runokokoelmallaan Sonetteja laumalle. Tuon vuoden tuotannosta jäi kuitenkin elämään ennen muuta laulu sinkkuna ilmestynyt kappale Syksyn sävel. Koko 1970-luku oli Juicelle ahkeran tuotannon aikaa. Sen loppupuolella ilmestyi musiikin lisäksi päiväkirjoihin perustuva muistelmateos Kuka murhasi rock'n'roll-tähden.

Terveys alkoi rakoilla 1980-luvulla Juicen 1980-luvun laajasta tuotannosta eniten on epäilemättä soinut vuonna 1980 ilmestynyt Viidestoista yö, vaikka hittejä syntyi useita: Ei elämästä selviä hengissä, Sika, Kaksoiselämää. Myös kirjailijana ura laajeni, kun näytelmä Valto ilmestyi 1983. Juicen terveys oli kuitenkin alkanut rakoilla. Hän lopetteli keikkailua 1986 alkaen ja vetäytyi julkisuudesta. Häntä ei kuitenkaan unohdettu, vaan valtio antoi hänelle säveltaidepalkinnon 1989. Kolme vuotta myöhemmin hän sai kaikkien aikojen ensimmäisen Juha Vainio -sanoittajapalkinnon.

Juice palkittiin myös runoilijana Levymyynnillä mitattuna Juicen muusikonura hiipui 1990-luvulla. Kultaa tuli vielä kahdesta levystä, viimeiseksi Kautta aikain -kokoelmasta 1997. Kirjailijana Juice sai vuoden 1994 runoilijapalkinnon kokoelmallaan Äeti. Senkin jälkeen kirjoja ilmestyi lähes vuosittain aina vuoteen 2003, muistelmateokseen Siinäpä tärkeimmät.

Sanoittajana Juice teki urallaan laulettavaa itsensä lisäksi myös muun muassa Katri-Helenalle, Kirkalle ja Maaritille. Hän sanoitti ja sävelsi myös elokuvamusiikkia.

Nuoruudenystävänsä Mikko Alatalon kanssa hän levytti vielä kerran, vuonna 2004 levyn Senaattori ja boheemi. Alkoholi vei terveyden Juicen boheemit elämäntavat söivät lopulta terveyden. Hän oli kuitenkin itse sitä mieltä, ettei elämää ollut tarkoitettu elettäväksi säästöliekillä. Internet-sivujensa avaussanoiksi hän siteerasi lauluaan Toisinajattelija: "On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön, vaan enemmän löytää, kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön." Tuntojen tulkkina Juice kuitenkin nostettiin myös kansakunnan kaapin päälle, tai ainakin näköispatsaaksi Juankosken torille. Tänä vuonna hän ehti myös saada puolikkaan valtion taiteilijaeläkkeestä. YLE Uutiset Juice Leskisen omat nettisivut Juicen diskografia ja kirjalliset teokset

Suosittelemme