Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Lipponen varoitti Nato-allergiasta

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen varoitti Yleisradion TV1:n Lauantaiseurassa Nato-allergiasta.

Avaa Yle-sovelluksessa

Lipposen mukaan Suomen on arvioitava, riittävätkö voimavarat ylläpitämään uskottavaa itsenäistä puolustusta, kun kustannukset vääjäämättä nousevat.

Lipponen sanoi, että pitää huolehtia siitä, että Nato-jäsenyyttä voidaan tulevaisuudessa tarvittaessa harkita.

Lipponen oudoksuu syntymässä olevaa tilannetta, jossa Suomi ja Ruotsi ovat ajautumassa eri linjoille Naton nopean toiminnan joukoista. Lipposen mielestä yhteisestä kannasta pitäisi neuvotella pikaisesti.

Ruotsi on ehkä lähtemässä mukaan Naton nopean toiminnan joukkoihin, jopa taistelutehtäviin, joskaan maan uusi porvarihallitus ei vielä ole tehnyt lopullista päätöstä asiasta.

Suomen ja Ruotsin olisi edelleen kuljettava käsi kädessä turvallisuuspolitiikassa, Lipponen katsoo. Hän ei tyrmäisi mukaanmenoa Naton nopean toiminnan joukkojen operaatioihin.

Lipponen ei lisäisi riippuvuutta Venäjän energiasta Lipponen arvioi Lauantaiseurassa myös, ettei Suomen pitäisi lisätä riippuvuuttaan Venäjän energiasta. Hän torjui aikeita rakentaa merikaapeli Venäjän ja Suomen välille. Lipponen arvioi Venäjän oman energiatarpeen menevän ulkomaisten toimitusten edelle, mistä voi seurata epävarmuutta energiatoimitusten suhteen. Hänen mukaansa Venäjän energiateollisuus on suorastaan kriisissä. Lipponen myös piti kuudennen ydinvoimalan rakentamista tarpeellisena hiilidioksiidipäästöjen kurissapitämiseksi ja energiakapasiteetin turvaamiseksi. Biopolttoaineet eivät puhemiehen mielestä kykene korvaamaan perinteistä energiatuotantoa seuraavien 10 - 20 vuoden aikana. Lipponen kertoi Lauantaiseurassa myös jäävänsä kolmen kuukauden päästä eläkkeelle kirjoittamaan. Hän aikoo kirjoittaa muistelmansa itse ja kokopäivätoimisesti. Kalliomäki: Nato-jäsenyys ei oikea tie Opetusministeri Antti Kalliomäen mielestä Nato-jäsenyys ei ole Suomelle oikea tie, koska Naton suunnasta ei ole varmaa tietoa. Kalliomäki kertoi lauantaina Juuassa, että Suomen turvallisuus nojaa ennen kaikkea EU:n yhteiseen toimintakykyyn. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle