Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

EU keskeyttää Turkin neuvottelut osin

EU-maiden ulkoministerit ovat päässeet sopuun Turkin jäsenyysneuvottelujen osittaisesta jäädyttämisestä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ministerit päättivät maanantain kymmentuntisissa neuvotteluissaan yksimielisesti jäädyttää EU-komission suosituksen mukaisesti kahdeksan neuvottelukohtaa, koska Turkki ei ole suostunut avaamaan satamiaan kyproslaiselle liikenteelle.

Turkin jäsenyysneuvottelut on jaettu kaikkiaan 35:een kohtaan. Kahdeksaa kohtaa lukuun ottamatta niistä voidaan neuvotella, mutta mitään kohtaa ei voida saattaa virallisesti päätökseen.

Ministerit sopivat myös, että vuoteen 2009 asti kerran vuodessa komissio tekee tarkan raportin Turkin neuvottelujen edistymisestä.

EU-maiden johtajien odotetaan torstaisessa huippukokouksessaan antavan tukensa ulkoministerien päätökselle. Teoriassa Turkki-kiista ei kuitenkaan todennäköisesti nouse huippukokouksen varsinaiselle asialistalle.

EU-maat olivat varsin erimielisiä siitä, miten Turkkia tulisi rangaista haluttomuudestaan noudattaa EU:n toiveita. Kypros, Kreikka, Itävalta ja Alankomaat vaativat tiukempia otteita Turkkia vastaan, kun taas muun muassa Britannia, Ruotsi ja Espanja ajoivat pehmeämpää linjaa. Ne pelkäsivät, että kovat otteet vieraannuttaisivat strategisesti tärkeän muslimivaltion.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei usko, että ratkaisu tyydyttää täydellisesti ketään. Ministeri muistuttaa, että mukana oli todella laaja skaala mielipiteitä.

- Tämä on sellainen ratkaisu, jonka kanssa kaikki, mukaan lukien Turkki, voivat elää. Se antaa myös mahdollisuuden mennä eteenpäin, mutta tekee myös selväksi, että sitoumukset on täytettävä, Tuomioja sanoo.

Turkin päätettävä neuvotteluhalustaan Seuraavaksi EU kertoo päätöksestään Turkille, joka päättää, haluaako se jatkaa neuvotteluja uusilla ehdoilla, vai keskeytetäänkö jäsenyysneuvottelut kokonaan. Turkin EU-jäsenyysneuvottelut käynnistettiin lokakuussa 2005. Turkki ei tuoreeltaan kommentoinut EU:n päätöstä. Kyproksen ulkoministeri George Lillikas totesi, että Turkin on nyt ymmärrettävä, ettei se voi kulkea oikopolkuja. - Toivon, että tämän päätöksen jälkeen se ryhtyy täyttämään velvollisuuksiaan, Lillikas sanoi. EU on vaatinut Turkin kaikkien satamien ja lentokenttien avaamista kaikille unionin jäsenmaille, myös Kyprokselle. Turkki ilmoitti torstaina olevansa valmis avaamaan yhden merkittävän sataman kyproslaisille, jotta EU ei jäädyttäisi Turkin jäsenyysneuvotteluja. Tämä ei kuitenkaan EU:n mielestä ollut riittävä kompromissi. Turkki ei ole tunnustanut Kyproksen kreikkalaista osaa, joka on EU:n jäsen. Turkki miehittää saaren pohjoisosaa, mutta yksikään muu maa ei ole tunnustanut Kyproksen turkkilaista osaa. Turkki on vaatinut EU:ta lievittämään pohjoisen osan kauppasaartoa vastineeksi sille, että se avaisi satamansa ja lentokenttänsä kyproksenkreikkalaisille. Ulkoministerit neuvottelivat Brysselissä myös kauppasaarron lopettamisesta, mutta siitä tehty päätös vaatii vielä vahvistuksen tammikuussa. Reuters, DPA, YLE Uutiset, AP, AFP

Suosittelemme