Hyppää sisältöön

Vanhanen remontoisi koulutusjärjestelmän keskustan voimin

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) haluaa perusteellisen uudistuksen korkeakoulujärjestelmään. Vanhanen pitää remonttia tulevan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä.

Tämä työ keskustan pitäisi päästä tekemään itse, joten keskustan tulisikin tavoitella opetusministerin salkkua, Vanhanen sanoo Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa.

Vanhanen visioi jo linjoja uudistukselle. Näkemykset nousevat suoraan kohutusta globalisaatioraportista.

Ensinnäkin Vanhanen ehdottaa yliopistojen laitosten määrän supistamista, sillä se edistäisi huippuosaamista.

Vanhanen haluaa myös lukukausimaksut ETA-alueen ulkopuolisille yliopisto-opiskelijoille, ja maksut harkintaan kotimaisten jatko-opiskelijoiden kohdalla. Maksut toisivat yliopistoille rahaa ja lisäisivät koulutustarjontaa.

Lisäksi Vanhanen pestaisi yliopistoihin ulkopuoliset hallitukset. Ne loisivat hänen mukaansa kontakteja yksityiseen rahamaailmaan ja ammattijohtajiin.

Ammattikorkeaopiskelijat: Maksullisuus ei kehitä Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten Liitto SAMOK tyrmää pääministeri Vanhasen esittämät ajatukset koulutuksen maksullisuudesta. SAMOKin mukaan koulutusjärjestelmän kehittämisen lähtökohtana on oltava, että korkeakoulutus on tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla. Koulutuksen kaupallistaminen ei kehitä koulutusjärjestelmää. - Lukukausimaksujen käyttöönotto ei toisi korkeakouluille merkittäviä lisätuloja, eikä edistäisi tavoitteita, joita korkeakoulujen kansainvälistymiselle on asetettu, painottaa SAMOKin puheenjohtaja Hannu Murisoja. SAMOKin mukaan Suomen paras valtti ulkomaisten opiskelijoiden houkuttelemisessa on nimenomaan opintojen maksuttomuus. Lukukausimaksujen sijasta olisi panostettava nykyistä enemmän ulkomailta tulevien opiskelijoiden kotouttamiseen osaksi yhteiskuntaa. Myös Sosialidemokraattiset opiskelijat (SONK) tyrmää Vanhasen ajatuksen maksullisuudesta. SONKin mukaan pääministerin tavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta lukukausimaksut eivät ole oikea tapa ratkaista korkeakoulujen resurssipulaa tai kansainvälistymistä. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle