Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Jäätteenmäen pääministerikohu puhuttaa yhä

Keskustelu Anneli Jäätteenmäen 3,5 vuoden takaisesta pääministerierosta jatkuu. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli sanoo, ettei missään hänen käymissään keskusteluissa puhuttu pääministerin paikan vaihtamisesta SDP:lle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Anneli Jäätteenmäki väitti viikonlopun Iltalehdessä, että hänen eronsa taustalla oli sosialidemokraattien salahanke nostaa Paavo Lipponen takaisin pääministeriksi.

Hanke olisi kuulemma epäonnistunut, kun vaihdos Vanhaseen tehtiin niin nopeasti. SDP:n nykyinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma pitää väitteitä nettipäiväkirjassaan paitsi valheellisina myös loukkaavina.

Myös tapahtumien ytimessä olleet eduskuntaryhmien puheenjohtajat muistavat asiat toisin kuin Jäätteenmäki.

- Kun Vanhasen hallitus aloitti, niin missään niissä keskusteluissa, joissa minä olin mukana ei puhuttu mistään muusta ministerijaosta. Pidettiin itsestäänselvänä, että aiemmin hyväksytty hallitusohjelma ja pääministerin paikka kuuluu edelleen keskustalle ja se pitää. Osaltani muistini on kirkas ja muistan tällä tavalla, kertoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli YLE Uutisten haastattelussa.

Myös SDP:n ryhmäjohtaja Jouni Backman on samoilla linjoilla.

- Alusta lähtien oli selvää, että jatketaan entiseltä pohjalta eli keskustalaisen pääministerin johdolla, Backman sanoo YLE Uutisille.

- Olin alusta lähtien mukana sellaisissa palavereissa, jossa asioita käytiin hyvin pienelläkin porukalla läpi. Korostan, että tietäisin kyllä, jos joku puoluejohdosta - mukaan lukien Paavo Lipponen - olisi edes missään vaiheessa kaavaillut tuollaista vaihtoehtoa, Backman vakuuttaa.

Lisämakua soppaan toi vielä tiistaina keskustan puoluetoimistossa esiinkaivettu sanomalehti Ilkassa julkaistu vanha kolumni, jossa Heinäluoma näyttäisi pitäneen Lipposen paluuta ainakin hetken vaihtoehtona, joka tosin nopeasti hylättiin.

Jäätteenmäki jätti eronpyyntönsä 18. kesäkuuta 2003 illalla ja Vanhasen hallitus nimitettiin jo seuraavalla viikolla.

Suosittelemme sinulle