Hyppää sisältöön

Cronberg: Irak-skandaalin puinti huonoa poliittista kulttuuria

Vihreiden puheenjohtajan Tarja Cronbergin mielestä neljän vuoden takaisen Irak-skandaalin puinti on seurausta huonosta poliittisesta kulttuurista. Asian vatvominen vaalien alla ei Cronbergin mukaan lisää kansalaisten luottamusta politiikkaan.

- Koko Irak-skandaali ja sitä vieläkin seuraava julkisuus on täynnä epämääräisiä viitteitä, salaisia lähteitä, vihjailevia kertomuksia siitä kuinka "jotkut demareiden edustajat" tai "jotkut keskustan edustajat" ovat sanoneet tai toimineet tietyllä tavalla tietyssä tilanteessa, Cronberg sanoo.

Hän arvelee, että eräänä syynä jälkipuintiin on viime vaaleista alkanut kehitys, jossa yritetään muuttaa eduskuntavaalit pääministerivaaleiksi.

Hänen mielestään isojen puolueiden pyrkimykset keskittää huomio henkilöihin johtaa tilanteeseen, jossa jylläävät persoonat eikä asiapitoinen ja avoin keskustelu.

Cronberg tarjoaa vaalikeskusteluun sen sijaan aiheeksi ilmastonsuojelua, josta pitää hänen mukaansa kuulla puolueiden linjaukset hallitusneuvotteluiden pohjaksi. Seuraava eduskunta on Cronbergin mukaan suurten valintojen edessä kun energiantuotannon vaihtoehdoista päätetään.

Irak-skandaali johti Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroon pääministerin tehtävistä vuonna 2003.

Keskustelu aiheesta käynnistyi jälleen vuoden alussa, kun Jäätteenmäki sanoi Iltalehden haatattelussa, että hänen eronsa taustalla oli sosialidemokraattien salahanke nostaa Paavo Lipponen takaisin pääministeriksi.

YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle