Ilves sanoo YLE Uutisten haastattelussa, ettei hän todennäköisesti hyväksy lakia, koska hän pitää sitä perustuslain vastaisena. Jos presidentti ei hyväksy lakia, se palautuu parlamentin käsittelyyn.
Kiista kohdistuu Tallinnan keskustassa olevaan neuvostosotilaan patsaaseen, jonka Viron johto haluaa siirtää muualle. Virolaisten silmissä patsas symboloi neuvostoaikaa. Viron venäläiset ja Venäjän valtio ovat vastustaneet lakia. Venäjän mukaan patsaan siirto olisi pyhäinhäväistys ja osoitus Viron äärikansallismielisestä asenteesta.
Patsaan juurelle on tiettävästi haudattu 13 taisteluissa kuollutta neuvostosotilasta. Venäjä on tarjoutunut hautaamaan heidät Venäjän maaperälle, jos patsas siirretään.
Eräät asiantuntija pitävät lakia perustuslain vastaisena. Lain hyväksyminen edellyttää vielä Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen vahvistuksen. Tämän jälkeen viranomaisilla on 30 päivää aikaa siirtää patsas.
Virossa pidetään parlamenttivaalit maaliskuun 4. päivä. Patsaskiista vaikuttanee vaalikeskusteluihin.
Vapautuksen päivästä vastarinnan päivä Viron parlamentti on hyväksynyt myös lain, jonka mukaan päivää, jona Neuvostoliiton armeija miehitti Tallinnan nimitetään jatkossa Vastarinnan päiväksi. Päivän nimi on aiemmin ollut Vapautuksen päivä. Vapautuksen päivä, 22. syyskuuta, ei ole ollut virallinen juhlapäivä, mutta Viron venäläiset ovat pitäneet päivää arvossa. Neuvostoarmeija miehitti Viron nuoren tasavallan vuonna 1940, mutta Natsi-Saksa liitti Viron itseensä seuraavana vuonna. Vuonna 1944 Neuvostoliiton joukot valtasivat Viron uudelleen ja syyskuussa tapahtunutta Tallinnan valtausta juhlittiin virallisena Vapautuksen juhlapäivänä koko neuvostovallan ajan. Viro itsenäistyi Neuvostoliiton hajoamisen myötä vuonna 1991. YLE Uutiset,