Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Lentomatkustamiseen tulossa vapaaehtoinen ympäristömaksu

Päästökauppa on leviämässä tavallisten ihmisten matkustamiseen. Esimerkiksi lentoyhtiö SAS ja Aurinkomatkat aikovat tarjota pian asiakkailleen vapaaehtoista lentomaksua, jolla matkustaja voi korvata lentämällä aiheuttamiaan hiilidioksipäästöjä ja ympäristöhaittoja.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ylimääräinen lentomaksu ohjautuu esim. ympäristöhankkeisiin kehitysmaissa tai niillä voidaan ostaa päästöoikeuksia EU:n päästömarkkinoilta. Ostetut päästöoikeudet eivät siten ole enää teollisuuden käytettävissä ja päästöt vähenevät.

Suomessa Aurinkomatkat on loppusuoralla ympäristömaksun suunnittelussa Aurinkomatkojen varatoimitusjohtajan Tom Selänniemen mukaan tämänhetksillä päästökaupan hinnoilla lisämaksu viikon pakettimatkasta olisi noin kymmenen euroa matkustajaa kohden.

Jo tämän kevään aikana vapaaehtoisen päästömaksun aikovat aloittaa lentoyhtiö SAS ja sen konserniin kuuluva Blue1.

WWF:n mukaan yritysten suunta on oikea. Suojelujohtaja Jari Luukkosen mukaan lentomaksulla yksittäinen ihminen voi osallistua päästöjen vähentämiseen, mikä muuten on melko vaikeaa.

Jo itse lentolipun hintoihin on todennäköisesti tulossa jonkinlaisia päästömaksuja lähitulevaisuudessa. EU-komissio haluaa lentoliikenteen mukaan EU:n päästökauppaan vuoden 2011 alusta alkaen. Komissio arvioi päästökaupasta aiheutuvien kulujen siirtyvän lippujen hintoihin.

YLE Uutiset

Suosittelemme