Hyppää sisältöön

Suomi huolissaan Ruotsin salakuuntelulaista

Suomi on huolissaan Ruotsin lakiesityksestä, joka laajentaisi tiedustelupalvelun kuunteluoikeutta. Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoo, että asiaan voidaan puuttua esimerkiksi siten, että Suomen viestintä ei kulje Ruotsin kautta.

Tällä hetkellä suuri osa suomalaista viestintää kulkee Ruotsin kautta. Pursiaisen mukaan Suomen kansalaisella on kuitenkin oikeus siihen, että hänen viestintänsä on luottamuksellista.

- Tottakai se huolestuttaa, jos on riski että viestinnän luottamuksellisuus vaarantuu, kansliapäällikkö sanoo.

Hänen mukaansa asiaa on kuitenkin ennenaikaista arvuutella, koska lakia ei Ruotsissa ole vielä hyväksytty.

Liikenneministeriö on ollut yhteydessä suomalaisiin teleoperaattoreihin, jotka raportoivat ensi viikon loppuun mennessä Ruotsin lakiesityksen vaikutuksista suomalaiseen viestintään.

Suomen kaukopuhelut kulkevat Ruotsin kautta

Ruotsin tiedustelupalvelu on saamassa laajat salakuunteluoikeudet, jotka ulottuvat myös suomalaiseen puhelinliikenteeseen. Ruotsin hallitus esittää maan puolustustusvoimien radiolaitokselle oikeutta valvoa Ruotsin rajat ylittävää puhelin- ja sähköpostiliikennettä.

Ruotsin puolustusvoimien radiolaitos on toistaiseksi saanut syynätä vain ilmojen halki kulkevaa radioliikennettä. Nyt hallitus haluaa antaa tiedustelupalvelulle valtuudet valvoa kaikkea Ruotsin rajat ylittävää puhelin- ja sähköpostiliikennettä. Puolustusministeri Mikael Odenbergin mukaan ulkoisia uhkia, kuten terrorismia ei pystytä muuten pysäyttämään.

Laki on johtamassa erikoiseen tilanteeseen, sillä lähes kaikki suomalaiset ulkomaanpuhelut ja osa sähköpostista kulkevat maailmalle kaapelia pitkin Ruotsin kautta. Puolustusministeri kuitenkin sanoo, etteivät ruotsalaiset aio valvoa suomalaista teleliikennettä.

- Seuraamme tiedustelun avulla liikennettä Ruotsin rajojen yli löytääksemme ulkoisia uhkia. En usko, että koemme uhkaa Suomesta, ministeri sanoo.

Puolustusministeri Odenberg ei pidä asiaa kuitenkaan ongelmana, koska suomalaiset ovat jo tottuneet isoveljen valvontaan:

- Uskon Suomen viranomaisten ymmärtävän asian siitä yksinkertaisesta syystä, että Suomessa tämäntyyppistä toimintaa on harjoitettu pitempään kuin ruotsissa, puolustusministeri sanoo.

Lakiesitys on nostanut Ruotsissakin vastalauseiden myrskyn. Koti- ja ulkomaanpuheluita on teknisesti vaikea erottaa toisistaan ja lisäksi monet sähköpostipalvelimet sijaitsevat ulkomailla.

Arvostelijoiden mielestä Ruotsista on nyt tulossa kansainvälinen kauhuesimerkki siitä, miten yksilönvapautta loukataan. Lain on määrä tulla voimaan kesällä, mutta sitä saattaa lykätä opposition vastustus.

Suosittelemme sinulle