Hyppää sisältöön

Vanhanen ja keskusta yhdeksäsluokkalaisten suosiossa

Yhdeksäsluokkalaisille tehty kysely puoluekannoista ja pääministerisuosikista paljastaa, että Vanhanen ja keskusta ovat nuorten suosiossa. Keskustan kannatus on 33 prosenttia, kun SDP ja perussuomalaiset olivat tasoissa 16 prosentin kannatuksillaan.

YLEn nuorten uutisohjelma Uutismixi kysyi yhdeksäsluokkalaisten puoluekantoja ja pääministerisuosikkia ennen eduskuntavaaleja. Kysely lähetettiin kahteenkymmeneen peruskouluun eri puolille maata ja siihen vastasi 1467 nuorta.

Puolueista eniten kannatusta sai Keskusta (33 %). SDP ja perussuomalaiset olivat tasoissa (16%) ja seuraavilla sijoilla olivat vihreät (15 %) ja kokoomus (13 %).

Tyhjää äänesti 82 nuorta eli kuusi prosenttia kaikista vastanneista. Moni ilmoitti vastauspaperissaan, ettei tiedä tarpeeksi politiikasta voidakseen vastata.

Poliittinen lukutaito hukassa Politiikan tutkijan mielestä nuorten poliittinen lukutaito on hukassa. Puolueiden erot eivät ole nuorille selvät. Suurin osa ei myöskään tiedä, mitä puoluetta äiti tai isä äänestää. - Se voi johtua siitä, että kotona ei ylipäätänsä keskustella politiikasta. Ajatellaan, että puolukanta on yksityisasia myös kodin sisällä, sanoo tutkija Hanna Wass Helsingin yliopistosta. Tutkijan mielesta Keskustaa äänestävien lapset tietävät kuitenkin muita paremmin vanhempiensa puoluekannan. - Se on myös yksi syy siihen, miksi Keskusta kannattaa äänestysikärajan laskemista kuuteentoista vuoteen, Hanna Wass sanoo. Vanhanen kirkkaasti pääministeriksi Uutismixi kysyi yhdeksäsluokkalaisilta myös, kuka puoluejohtajista olisi sopivin pääministeriksi. Nuorten mielestä paras pääministeri olisi kirkkaasti Matti Vanhanen. Tätä mieltä oli 54 prosenttia mielipiteensä antaneista. Toiseksi eniten kannatusta sai Timo Soini (12 %). Kolmannesta sijasta käytiin kova taistelu Jyrki Kataisen (8 %) ja Eero Heinäluoman (7 %) välillä. Kannatus ennemmin henkilölle kuin puolueelle

Uutismixin katugallupissa nuoret pohtivat omaa kantaansa.

- Mä kannattaisin kyllä Matti Vanhasta, tuumi Cristian Kumpula.

- Kyllä mä kanssa pysyisin Vanhasessa. Se on tuttu, turvallinen ja luotettava. Eiköhän se osaa asiat aika hyvin niin kuin tähänkin asti, totesi Anton Nevalainen.

Politiikan tutkijan mukaan nuoret antavat kannatuksensa pikemminkin henkilölle kuin puolueelle.

- Jos ajatellaan esimerkiksi Matti Vanhasta niin hän on saanut nyt paljon julkisuutta ja voi olla, että nuoret ovat antaneet jopa vähän sympatiaääniä hänen ympärillä velloneen kohun vuoksi, Hanna Wass sanoo.

Suosittelemme sinulle