Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kylähullut-yhtye saa moitteita vähemmistövaltuutetulta

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen paheksuu tunnettujen suomalaismuusikoiden tekemää kappaletta, jossa muslimeja nimitetään rättipäiksi ja sotien syyksi esitetään se, että he saavat liian vähän seksiä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kylähullut-yhtyeen kappaleessa soittaa kansainvälisestikin tunnettuja artisteja, muun muassa Children of Bodom -yhtyeen Aleksi Laiho ja Nightwishin Tuomas Holopainen.

Tekijöiden mukaan kappale Lisää persettä rättipäille on tehty huumorilla, eikä sitä siksi pidä ottaa liian vakavasti. Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen kuitenkin sanoo, että hänestä kappale osoittaa huonoa makua ja on selvästi muslimeja loukkaava. - Jo kappaleen nimessä on hyvin halventava nimitys. Monilla ihmisillä ei ole mitään tekemistä näiden asioiden kanssa, ja heitä tällainen nimittely loukkaa. Tämä kohdistuu myös Suomessa asuviin muslimeihin. Puhutaan loukkaavasti ja halventavasti ja vahvistetaan stereotypioita, jotka eivät vastaa ainakaan omaa käsitystäni. Puumalaisen mukaan kappale ei silti täytä rikoksen tunnusmerkkejä. Kyseeseen tulisi lähinnä pykälä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, joka sisältää myös halveksunnan. Sen kynnys on kuitenkin ollut Puumalaisen mukaan varsin korkea. - Suomessa on perinteisesti huonoa makua ja arvostelemattomuutta suojattu sananvapaudella. Näin saattaisi käydä tässäkin tapauksessa, vähemmistövaltuutettu sanoo. Kylähullut puolustavat kappalettaan Kylähullut-yhtyeeseen kuuluvat vaasalaisesta punk-yhtyeestä Klamydiasta tuttu Vesku Jokinen, Tommi Lillman sekä ulkomaillakin menestyneen Children of Bodomin keulahahmo Alexi Laiho. Lisäksi kohua herättänellä kappaleella vierailee muun muassa koskettimia soittava Tuomas Holopainen Nightwish-yhtyeestä. Vesku Jokinen, laulaja ja yksi kappaleen tekijöistä, puolustaa kappaleen sanoja: - Tolla konstilla ehkä voitaisiin saada rättipäiden ja pyhässä idässä asuvien ihmisten ajatukset rauhoittumaan, kun niillä olisi paljasta pintaa ja muutakin tekemistä kuin tapella, Jokinen sanoo. Jokisen mukaan hänelle on aivan sama, miten vähemmistöt ja erityisesti muslimit suhtautuvat hänen kappaleeseensa. - Jos joku ottaa musiikista nokkiinsa, niin siinäpähän ottaa, hän sanoo. Itse kappaleessa laulaja kertoo muun muassa, että hänelläkin alkaisi viirata päässä, jos Suomen naiset pukeutuisivat kaapuihin. Rasismisyytöksiä vastaan hän kuitenkin puolustautuu: - Nykyään joka helevetin asiasta leimataan rasistiksi, Jokinen sanoo. - Se on mennyt niin pilkunnussimiseksi, että jos joku pitää tätä kappaletta rasistisena niin sitten pitää. Se on ihan susta kiinni mitä sä päätät. Mun mielestä se ei ole rasistinen. Ystäviäkin kappaleella on, sillä se nousi ilmestyttyään muutama viikko sitten Suomen sinkkulistan kuudenneksi. Siihen vaadittiin runsaan sadan kappaleen viikkomyynti. YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle