Hyppää sisältöön

1500-luvun karttaharvinaisuuksille uusi omistaja

Maailman vanhimmaksi arveltu pohjoisamerikkalaista kaupunkia esittävä kartta on huutokaupattu Lontoossa. 1500-luvulla tehdyssä karttakirjassa ovat myös kaikkien aikojen vanhimmat karttapiirrokset Englannista ja Walesista kokonaisuudessaan.

Kuningatar Elisabet I:n uskotaan teettäneen Englannin ja Walesin kartat maanmittarillaan Christopher Saxonilla. Tulos perustuu Saxonin trigonometrisiin mittauksiin ja ilmeisesti myös paikallisten asukkaiden haastatteluihin. Yllättäen kartoitus vei vain kuusi vuotta.

Viisi kirjan kartoista on italialaisen karttamestarin Giovanni Battista Boazion tekemiä. Ne perustuvat Sir Francis Draken tutkimusmatkoihin 1580-luvulla.

Noilta matkoilta on peräisin myös floridalaisen St. Augustinen kaupungin yksityiskohtainen kartta. Siinä näkyy englantilaisia aluksia ankkuroituina satamaan, Anastasian saaren majakka ja kanuunojen savu sekä vastarannan linnoitus. Puulinnoituksen paikalle rakennettiin myöhemmin San Marcosin linna, joka edelleen seisoo sijoillaan.

Kartat olivat valmiita jo vuonna 1579, mutta niiden julkistamista viivytettiin yli kymmenen vuotta, ettei Elisabetin verivihollinen Espanja olisi saanut niiden perusteella tietoa Englannin rannikosta.

Sothebyn huutokauppakamarin myymä karttakirja on ainoa kappale, jonka tiedetään olleen yksityisessä omistuksessa. Se kuului Macclesfiedin kreivien kokoelmiin, eikä sitä ollut juurikaan avattu kahteen vuosisataan, mikä on pitänyt käsin väritetyt kartat hyvässä kunnossa.

Tuntemattomaksi jättäytynyt ostaja oli valmis maksamaan kirjasta lähes miljoona euroa.

Suosittelemme sinulle