Hyppää sisältöön

Tutkija: Tshernobylin onnettomuutta liioiteltu

Britannialainen tutkija uskoo, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttamaa säteilyriskiä on suuresti liioiteltu. Hänen mielestään säteily aiheutti murto-osan pelätystä kuolemantapausten määrästä.

Tutkija Jim Smith työskentelee Britannian Centre for Ecology and Hydrology -tutkimuslaitoksessa. Hän on seurannut ihmisten terveyden kehittymistä Tshernobylin lähellä Valko-Venäjällä.

Smithin mukaan ihmisillä, jotka saivat onnettomuuden yhteydessä suuren, mutta ei tappavan määrän säteilyä, on noin yksi prosentti muuta väestöä suurempi ennenaikaisen kuoleman riski. Tähän ryhmään kuuluvat pelastustyöntekijät ja lähiseudun asukkaat.

Yhtä prosenttia suurempi riski on samaa tasoa kuin on ilmansaasteista kärsivissä kaupungeissa asuvilla tai passiiviseen tupakointiin altistuvilla, Smith vertaa.

Itse asiassa niillä ihmisillä, jotka nyt luvatta asuvat Tshernobylin säteilylaskeuman takia kielletyllä maaseutualueella, on paremmat elinolosuhteet kuin esim. Kiovan suurkaupungissa, Smith väittää.

Hänen laskelmissaan eivät ole ne 134 palomiestä ja helikopterilentäjää, jotka saivat pelastustöissä akuutin säteilysairauden. 40 heistä kuoli.

Smith arvioi, että Tshernobylin laskeuman takia 4 000 ihmistä sai kilpirauhassyövän. Henkiinjäämisprosentti on kuitenkin 99.

Onnettomuuden saaman laajan uutisoinnin ja erilaisten sairastumisuhkailujen takia tuhannet ihmiset ovat eläneet henkisesti ahdistuneina. Tällä on ollut suuret taloudelliset vaikutukset, samoin kuin laskeumatason väärällä arvioinnilla, Smith sanoo.

Maailman terveysjärjestö WTO arvioi, että Tshernobylin laskeuma aiheuttaa kaikkiaan 9 000 kuolemantapausta. Ympäristöjärjestö Greenpeace nostaa luvun jopa 93 000:een.

Huhtikuussa 1986 tapahtunut Tshernobylin reaktorin räjähdys on maailman toistaiseksi suurin ydinvoimalaonnettomuus.

Suosittelemme sinulle