Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Työnantaja laajentaisi hoitajien palkatonta ruokataukoa

Kunnallinen työnantaja haluaisi ottaa palkattomat ruokatauot laajemmin käyttöön hoitoalalla. Tällä hetkellä palkattomia ruokataukoja pitävät vasta kotihoitajat. Ammattiliitot pelkäävät palkattomien taukojen tekevän alasta yhä vähemmän houkuttelevan.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kotihoitajillakin käytäntö aiheuttaa ongelmia - monet hoitajat joutuvat tekemään töitä palkattomien taukojensa aikana, TV-uutiset kertoo.

Kotihoitajan puolen tunnin lepo- tai ruokatauko on työehtosopimuksen mukaan pidettävä omalla ajalla. Käytännössä työt venyvät monesti tauolle eli niitä tehdään palkatta.

- Koskaan ei voi tietää, mitä kierroksella tapahtuu. Ja kun sairastapauksia sattuu, niin aina ei voida saada sijaisia. Sitten syödään autossa vähän sämpylän kulmaa, Espoon kaupungin kotihoitaja Haide Tontti sanoo.

Työnantaja eli Espoon kaupunki myöntää ongelman. Se on yrittänyt palkata lisää hoitajia, jotta tauot voitaisiin pitää.

- Tälläkin hetkellä on monta vaikutuista paikkaa avoimena ja jatkuvasti haetaan työntekijöitä. Mutta saatavuus on todella iso ongelma myös kotihoidossa, Espoon kaupungin kotihoidon päällikkö Raija Kasanen sanoo.

Monissa kunnissa on keskusteltu palkattoman tauon laajentamisesta vaikkapa terveyskeskuksiin, hoitokoteihin tai neuvoloihin. Niissä ruokaillaan vielä työajalla, koska työstä voi harvoin irrottautua.

Kuntatyönantajan mukaan hoitoalalla pitäisi laajemminkin siirtyä palkattomiin taukoihin.

- En ymmärrä, miksi se olisi mahdotonta järjestää. Varmasti on kuitenkin aika vähän sellaisia toimintoja, joista työntekijää ei voida vapauttaa, vaan hänen pitää siellä syödä, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö Ulla-Riitta Parikka sanoo.

Työnantaja laskee lehdessään, että kun ruokailu siirrettäisiin vapaa-ajalle, viikossa vapautuisi 2,5 tuntia työaikaa. Tehyn edunvalvonta-asiamies on kuitenkin sitä mieltä, että muutos edellyttäisi sijaisjärjestelmää - eli lisäväen palkkaamista.

Hoitajien mielestä palkaton lounastunti karkottaa viimeisetkin hoitoalasta kiinnostuneet.

- Ei nuoret ihmiset halua tulla tekemään töitä hyväntekeväisyydestä. Me mummot vielä tehdään, kun työ on sydäntä lähellä, sairaanhoitaja Haide Tontti sanoo.

YLE Uutiset

Suosittelemme sinulle