Hyppää sisältöön

Qualcomm hylkäsi Nokian maksun

Amerikkalainen siruyhtiö Qualcomm on hylännyt Nokian maksaman lisenssimaksun.

Nokia maksoi pääsiäisen alla Qualcommille noin 15 miljoonaa euroa 3G-patenteista vuoden toiselta neljännekseltä. Siruyhtiön mukaan tarjottu summa on murto-osa siitä, mitä Nokia joutui maksamaan maanantaina umpeutuneen sopimuksen mukaan.

Nokia ja Qualcomm neuvottelevat parhaillaan uudesta sopimuksesta, mutta kiistaan ei odoteta pikaista ratkaisua. Yhtiöt ovat nostaneet kanteita toisiaan vastaan eri puolilla maailmaa.

Nokia ilmoitti torstaina maksaneensa Qualcommille vajaat kolme prosenttia jokaisen kolmannen sukupolven matkapuhelimen myynnistä. Nokian mukaan maksettu summa kattaa myös Qualcommille maksetut rojaltimaksut. Analyytikoiden yleisen arvion mukaan Nokia on maksanut Qualcommille ainakin 4 prosenttia jokaisen 3G-kännykän patenteista.

Lisenssimaksujen kokonaissummaa on vaikea arvioida, sillä Nokia ei kerro, kuinka suurella summalla se myi 3G-puhelimia viime vuonna.

Nokian ja Qualcommin riita liittyy yhtiöiden 15 vuotta sitten tekemään sopimukseen, jonka mukaan Nokia on maksanut amerikkalaisyhtiölle jokaisesta puhelimesta tietyn prosenttiosuuden. Kalliiden kolmannen sukupolven kännyköiden vuoksi Nokian Qualcommille maksamien lisenssimaksujen määrät ovat lisääntyneet huomattavasti.

Nokia ilmoittaa maksavansa amerikkalaisyhtiölle jatkossa vain uusista patenteista, sillä vanhat velat on suomalaisyhtiön mukaan nyt hoidossa.

YLE Uutiset, Startel, Bloomberg

Suosittelemme sinulle