Hyppää sisältöön

Keskusta valitsi ministerinsä, Väyrynen nousi hallitukseen

Keskusta on valinnut Paavo Väyrysen ulkomaankauppaministeriksi. Hän voitti äänestyksessä Antti Kaikkosen äänin 41-36.

Väyrynen ilmaisi tyytyväisyytensä pestiin.

- Olen hyvin tyytyväinen siihen, että voin palata valtioneuvoston jäseneksi. Tämä tehtävähän on minulle siinä mielessä tuttu, että kun aloitin 30 vuotta sitten keväällä ulkoministerinä, minun tehtäviini kuuluivat myös ulkomaankauppakysymykset ja kehitysyhteistyökysymykset. Salkku on tältä ajalta tuttu, Väyrynen pohti.

- Ja kuten Vanhanen totesi, niin tämän kauden jälkeen olen tullut toimineeksi viidellä eri vuosikymmenellä valtioneuvoston jäsenenä.

Uusi kunta- ja hallintoministeri on Mari Kiviniemi. Elinkeinoministeriksi valittiin edellisen hallituksen kauppa- ja teolllisuusministeri Mauri Pekkarinen, liikenneministeriksi Anu Vehviläinen ja ympäristöministeriksi Paula Lehtomäki. Lehtomäki ilmoitti valintansa jälkeen olevansa raskaana. Tulevan äitiysloman aikana häntä sijaistaa kansanedustaja Kimmo Tiilikainen.

Sosiaali- ja terveysministerin tehtävään nousee keskustasta Liisa Hyssälä ja maatalousministeriksi Sirkka-Liisa Anttila. Anttila voitti äänestyksessä Kyösti Virrankosken, Kyösti Karjulan ja Katri Komin.

Paavo Väyrysen valinta ministeriksi merkitsee puolestaan sitä, että Väyrysen paikan EU-parlamentissa perii Koillis-Suomen aluekeskusjohtaja Samuli Pohjamo. Hän jäi kolme vuotta sitten eurovaaleissa varasijalle.

Vanhanen: Työskentelytapoihin ei muutosta

Eduskunta valitsi jo aiemmin tiistaina odotetusti Matti Vanhasen (kesk.) pääministeriksi. Vanhasen valinta varmistui neljän hallituspuolueen äänillä 121 puolesta ja 70 vastaan. Poissa oli kahdeksan edustajaa.

Vanhanen arvioi, ettei hallituksen työskentelytapoihin tule juuri muutoksia, sillä aiemmat käytännöt ovat toimineet hyvin.

- Ministerit vastaavat itsenäisesti omasta sektoristaan ja muut luottavat siihen, että jokainen toteuttaa yhdessä sovittua hallitusohjelmaa, Vanhanen totesi.

Tasavallan presidentti nimittää uuden hallituksen torstaina. Ensi viikon tiistaina eduskunta saa tiedonannon hallituksen ohjelmasta ja siitä keskustellaan loppuviikko. Ensi viikon perjantaina hallituksen luottamuksesta äänestetään ensimmäisen kerran.

Suosittelemme sinulle