Hyppää sisältöön

Britannia: YK valmistelee päätöslauselmaa Darfurista

Britannian mukaan YK aloittaa uuden päätöslauselman valmistelun Sudanin Darfurin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Britannian pääministeri Tony Blair sanoo, että Darfurin kriisin jatkuminen on skandaali koko kansainväliselle yhteisölle. Keskustelu uusista keinoista aloitetaan Blairin mukaan huomenna torstaina.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush puolestaan sanoo, että Sudanin presidentillä on nyt viimeinen hetki auttaa lopettamaan väkivaltaisuudet. Bush sanoo Yhdysvaltojen kiristävän pakotteitaan Sudania vastaan, jos kiista ei ratkea.

Salainen raportti: Sudan rikkoo sopimuksia Sudanin hallitus rikkoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja toimittaa edelleen aseista Darfuriin kriisialueelle, arvioidaan YK:n salaisessa raportissa. New York Times -lehden mukaan raportti kertoo, että Sudan on maalannut sotilaskoneitaan harhautusmielessä YK:n valkoisiin väreihin ja käyttänyt koneita pommituksiin ja tiedusteluun. Raportin tiedot vahvistavat Yhdysvaltain, YK:n ja Afrikan unionin syytteitä, joiden mukaan Sudan tukee edelleen janjaweed-joukkoja. Sudan on kuitenkin toistuvasti kiistänyt janjaweedien tukemisen. Darfurin kolme vuotta jatkunut konflikti on vaatinut yli 200 000 ihmisen hengen ja ajanut 2,5 miljoonaa kodeistaan. Toissapäivänä Sudan hyväksyi YK:n rauhanturvaajien osallistumisen alueen rauhoittamiseen. Myös Afrikan unioni osallistuu rauhanturvatehtäviin.

Suosittelemme sinulle