Hyppää sisältöön

Venäjän ulkoministeri: Kosovon itsenäistyminen lisäisi epävakautta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti torstaina, että Kosovon itsenäisyyden yksipuolinen hyväksyminen aiheuttaisi epävakautta Serbiassa ja Balkanin alueella.

Lavrovin mukaan Kosovon asema on ratkaistava jatkoneuvotteluissa niin, että tuloksen voivat hyväksyä sekä Serbia että Kosovo. Lavrov kertoi kantansa tavattuaan Serbian presidentin Boris Tadicin Belgradissa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili torstaina Belgradissa, jossa hän neuvotteli Serbian hallituksen kanssa YK:n Kosovo-suunnitelmasta. Venäjä tukee Serbian kielteistä kantaa suunnitelmalle, jossa Kosovolle annettaisiin tulevaisuudessa itsenäisyys kansainvälisessä valvonnassa.

Serbian johto pyrkii hyödyntämään paitsi Lavrovin myös Kiinan apulaispääministerin Hui Liangyun ja Itävallan ulkoministerin Ursula Plassnikin valtiovierailuja omissa Kosovo-pyrkimyksissään. Kolmikon on määrä tavata torstain ja perjantain kuluessa Serbian presidentti Boris Tadic, pääministeri Vojislav Kostunica ja ulkoministeri Vuk Draskovic.

Lavrovin mukaan Venäjä ei hyväksy suunnitelmaa, jonka mukaan Kosovo itsenäistyisi Serbiasta kansainvälisessä valvonnassa. Yhdysvallat on jo useaan otteeseen toivonut, että Venäjä tukisi presidentti Martti Ahtisaaren johdolla laadittua esitystä YK:n turvallisuusneuvostossa.

- Venäjällä on oma näkemyksensä Kosovosta. Se eroaa Yhdysvaltain näkemyksestä, Lavrov sanoi keskiviikkona vielä Madridissa vieraillessaan.

Venäjän kantaan haetaan muutosta kontaktiryhmässä Myös EU pyrkii vielä liennyttämään Venäjän kantaa Lavrovin Belgradin-vierailun jälkeen perjantaina Moskovassa ja Berliinissä ensi keskiviikkona järjestettävissä Kosovon niin kutsutun kontaktiryhmän tapaamisissa. Kontaktiryhmään kuuluvat kuusi maata ovat Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Venäjä ja Yhdysvallat. Yhdysvallat toivoi viimeksi tiistaina, että Venäjä tukisi Kosovo-esitystä YK:n turvallisuusneuvostossa. Sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa. Turvallisuusneuvoston äänestys viimeistään kesäkuussa

YK:n Kosovon-erityislähettiläs Martti Ahtisaari sai Kosovon tulevaisuutta koskevan suunnitelmansa valmiiksi maaliskuun lopussa. Suunnitelma on luovutettu YK:n turvallisuusneuvostolle.

Neuvoston on ennakoitu äänestävän suunnitelmasta viimeistään kesäkuussa. Suunnitelman mukaan Kosovo itsenäistyisi kansainvälisessä valvonnassa. Ahtisaari pitää tätä ainoana uskottavana vaihtoehtona sekä alueen talouden että vakauden kannalta.

Suosittelemme sinulle