Hyppää sisältöön

Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 21 vuotta

Tänään torstaina tulee kuluneeksi 21 vuotta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Tuhoisa onnettomuus sattui 26.4 1986 silloisessa Ukrainassa lähellä Tshernobylin kaupunkia.

Neuvostoliiton ulkopuolella onnettomuus havaittiin ensimmäisen kerran päivää myöhemmin yli tuhannen kilometrin päässä Forsmarkin ydinvoimalassa Ruotsissa.

Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa ei ole terveysseurannoissa havaittu Tshernobylin aiheuttamaa lisäystä syöpätapausten määrässä.

Sen sijaan varmuudella tiedetään, että Tshernobylin ympäristössä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, lasten kilpirauhassyöpien määrä nousi onnettomuuden seurauksena rajusti.

Uhrien kokonaismäärää ei tiedetä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta on tähän mennessä tehty tuhansia tieteellistä artikkelia ja pidetty lukuisia konferensseja, mutta onnettomuuden aiheuttamien kuolemantapausten määrää saadaan tuskin koskaan tarkkaan selville. Onnettomuus pääsi Säteilyturvakeskuksen mukaan tapahtumaan, koska reaktori ei täyttänyt muualla maailmassa noudatettua turvallisuussääntöä. Torstaina järjestetään ydinenergian vastainen tapahtuma Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaalla. Tapahtumassa on mukana eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen aktiiveja. YK haluaa Tshernobylille lisäapua

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon toivoo lisäapua Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden saastuttamille alueille.

Hänen mukaansa alueelle tarvitaan uusia työpaikkoja ja investointeja. Ban Ki-moon muistutti tutkijoiden osoittaneen, että paluu normaalielämään saastuneella alueella on mahdollista.

Maailman ei tule kuitenkaan Banin mukaan koskaan unohtaa tuhoisan onnettomuuden aiheuttamia menetyksiä ja sen tuottamaa tuskaa.

Yli 300 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa turman vuoksi ja arviolta 5000 lapsella on diagnosoitu kilpirauhassyöpä vuoden 1986 jälkeen.

Suosittelemme sinulle