Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 14 vuotta vanha

Kanerva Vanhasta tiukemmalla linjalla Viron tukemisessa

EU:n puheenjohtajamaata lähestynyt ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva (kok.) on tyytyväinen Saksan toimiin Viron patsaskiistassa. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomen kanta on edelleen se, ettei ulkovaltioiden pidä puuttua Viron patsaskiistaan. Vanhasen mukaan hänen ja Kanervan näkemykset eivät ole ristiriidassa.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva pitää tärkeänä, että EU-maat ilmaisevat selkeän tukensa virolaisille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut tilanteen rauhoittamiseksi yhteydessä sekä Viron pääministeriin Andrus Ansipiin että Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Kanervan mielestä tuen saamisella on erityinen merkitys unionin pienille jäsenmaille. Kanerva sanoo lähettäneensä tuesta viestin Saksan ulkoministerille.

- Viro pitää pienenä EU:n jäsenmaana ottaa sen solidaarisuuden piiriin, joka on EU:n kattava ajatus. EU:n on aihetta toimia rauhoittaakseen tätä ylikiehunutta tilannetta, kertoo ulkoministeri Ilkka Kanerva YLEn Radiouutisille.

Kanerva uskoo, että Viro kykenee itse rauhoittamaan tilanteen ja saattamaan patsaskiistan sellaiseen päätökseen, joka ottaa huomioon maan kaikkien kansanryhmien tunteet.

Vanhanen: Ulkovaltojen ei pidä puuttua asiaan Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Suomen kanta on edelleen se, ettei ulkovaltioiden pidä puuttua Viron patsaskiistaan. Vanhasen mukaan hänen ja Kanervan näkemykset eivät ole ristiriidassa keskenään. Pääministeri Matti Vanhanen kirjoittaa nettipäiväkirjassaan, että ulkopuolinen sekaantuminen Viron tilanteeseen ei voi kuin pahentaa asiaa. Vanhanen sanoo Radiouutisille tarkoittavansa tällä toisaalta kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä ja toisaalta Venäjää. Vielä loppuviikosta Suomen virallinen kanta oli, ettei ulkovaltioiden pidä puuttua Viron sisäiseen asiaan. Lax huolestunut Venäjän reaktioista patsaskiistassa Europarlamentaarikko Henrik Lax (r.) on huolestunut Venäjän reaktioista Viron patsaskiistassa. Vahvaa ja vakaata Eurooppaa voidaan Laxin mukaan rakentaa vain, jos EU ja Venäjä onnistuvat löytämään toinen toisensa. Hän pitää pahaenteisenä sitä, että Venäjä haluaa mahtailla Virolle eikä yritä ymmärtää virolaisia. - Kuitenkin Venäjän johto tietää paremmin kuin kukaan muu, millaisten sortotoimien ja kärsimysten kohteeksi virolaiset joutuivat Stalinin aikana, Lax sanoo tiedotteessaan. Laxin mielestä olisi historian väärentämistä olla tunnustamatta, että Pronssisotilaan patsas Tallinnassa on Neuvostoliiton miehitysvaltana Viroon pystyttämä monumentti. YLE Uutiset Pronssisotilas paljastetaan uudella paikallaan Levottomuudet rauhoittuneet Tallinnassa Viro voi karkottaa mellakoijia

Suosittelemme sinulle