Hyppää sisältöön

Viron suurlähetystön piiritys loppumassa

Kansallismieliset venäläismielenosoittajat ovat väittäneet torstai-iltana purkavansa Viron Moskovan suurlähetystön piiritystä. Viro ei vahvista tilanteen vielä rauenneen. Viron ulkoministerin Urmas Paetin mukaan Euroopan unioni on kuitenkin antanut selkeän viestin Venäjälle siitä, että lähetystön turvallisuus on taattava.

Viro odottaa nyt Venäjän reaktiota Euroopan unionin painostukseen.

Mielenosoittajat ovat piirittäneet Viron Moskovan suurlähetystöä jo seitsemättä päivää. Uutistoimistot kertovat, että Nashi-järjestö purkaa piiritystään. Viron edustajan mukaan lähetystön ympärillä on kuitenkin edelleen ihmisiä, vaikka tilanne onkin tänään ollut aiempaa rauhallisempi.

Suurlähettiläs Marina Kaljurand lähetti tänä aamuna Venäjän ulkoministeriöön nootin asian johdosta ja ulkoministeri Urmas Paet keskusteli myöhään keskiviikkoiltana puhelimessa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa.

Suurlähettiläs Kaljurand on lähtenyt kahden viikon lomalle, joka Viron ulkoministeriön mukaan oli ennalta sovittu, eikä johdu poliitttisista tai terveydentilaan liittyvistä syistä.

Viro tyrmistyi suurlähettilään ahdistelusta Viro ilmaisi keskiviikkona tyrmistyneisyytensä Moskovan-lähettilääseensä Marina Kaljurandiin kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi. Kaljurand joutui keskiviikkona hyökkäyksen kohteeksi Moskovassa.

Kaljurand oli saapunut moskovalaislehti Argumenti i Faktyn tiloihin pitämään tiedotustilaisuutta, kun joukko kansallismielisiä venäläisiä hyökkäsi toimitukseen.

Paikalla olleet turvamiehet käyttivät ilmeisesti hyökkääjiä vastaan pippurikaasua. Alun perin oli kerrottu, että lähettiläs oli saanut kaasua kasvoilleen.

- Hyökkäys oli ilmeisesti kohdistettu minuun, mutta kukaan ei päässyt läpi, Kaljurand sanoo. Hän kertoo, että turvamiehet ja aktivistit ottivat yhteen ja turvamiesten oli käytettävä kaasua.

Suunniteltu lehdistötilaisuus saatiin pidettyä myöhemmin.

Joukko kansallismielisiä venäläisaktivisteja oli ilmeisesti onnistunut tunkeutumaan rakennukseen ikkunoista.

Mellakoijat hyökkäsivät myös Kaljurandin virka-auton kimppuun ja raastoivat Viron lipun pois autosta. Virolaisdiplomaatteja lähtee Moskovasta

Viron ulkoministeriö luonnehtii hyökkäystä ennenkuulumattomaksi ja täysin sopimattomaksi.

Ulkoministeriön mukaan teko rikkoo kaikkia kansainvälisiä diplomaattisia sopimuksia. Ministeriö vaatii kansainvälistä yhteisöä pikaisiin toimiin hyökkäyksen vuoksi.

Viron ulkoministeriö kertoo, että kaikki Viron Moskovan-lähetystön työntekijöiden perheenjäsenet ovat lähteneet Venäjältä Viroon. Mihinkään laajamittaisiin evakuointeihin ei kuitenkaan ole ryhdytty.

Poliisit ja mielenosoittajat puolestaan nujakoivat Moskovassa Viron suurlähetystön edustalla.

Poliisi teki yhden pidätyksen, kun edustustoa piirittäneet aktivistit yrittivät estää diplomaatteja pääsemästä lähetystöön tai sieltä pois.

Suosittelemme sinulle