Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 15 vuotta vanha

Etelä-Korea laatii roboteille eettiset säännöt

Etelä-Koreassa laaditaan eettisiä ohjeita ihmisten ja robottien yhteiseloa varten.

Avaa Yle-sovelluksessa

Maan hallituksen mielestä sääntöjen paneminen paperille on välttämätöntä, jotta robottitekniikan kehittyessä ja robottien yleistyessä vältytään tulevaisuudessa monilta ongelmilta. Periaatteiden tarkoituksena on pitää huoli sekä ihmisten että robottien turvallisuudesta.

Eettisiä periaatteita luonnostelee 12-henkinen työryhmä, jossa on jäseninä mm. luonnontieteilijöitä, lääkäreitä ja psykologeja. Sen työn tulokset on määrä julkistaa kesäkuussa Internetissä.

Ihmisten ja robottien kanssakäymisen sääntöjen odotetaan kulkevan samoilla linjoilla tieteiskirjailija Isaac Asimovin aikoinaan laatimien "robotiikan lakien" kanssa. Niiden mukaan robotit on kehitettävä sellaisiksi, että ne eivät voi milloinkaan hyökätä ihmisen kimppuun ja niiden on noudatettava ihmisten tahtoa.

Etelä-Korea lukeutuu maailman teknologisesti kehittyneimpiin yhteiskuntiin ja maan kansalaiset omaksuvat mielellään uusia teknologioita jo varhaisessa vaiheessa.

Maan hallitus käyttää vuosittain noin 60 miljoonaa euroa robottien tutkimukseen ja kehittämiseen. Asiantuntijat uskovat, että panostukset kantavat ennen pitkää hedelmää ja runsaan kymmenen vuoden päästä robotit esimerkiksi suorittavat jo leikkauksia.

Hallituksen kaavailuissa vuoteen 2020 mennessä kaikilla perheillä on jo apunaan kotirobotti.

Suosittelemme